Kultura
0

Sat plesa može promijeniti život

FENA
U suradnji s Goethe institutom BiH i organizacijom Tanzelarija, Fondacija Kriterion predstavit će u Sarajevu 20. februara dokumentarni film "Rhythm is it!“, u režiji Thomasa Grubea i Enriquea Sáncheza Lanscha.

Riječ je o svojevrstanom prikazu fascinacije suvremenim plesom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, dok ljudima mijenja životne navike i stavove.

U 110 minuta trajanja filma, gledaoci će osjetiti poštovanje prema ustrajnosti i žudnji mladih ljudi ka ostvarenju zajedničkog cilja.

Naime, pod vodstvom Britanca Roystona Maldooma više od 250 dječaka i djevojčica, različitog socijalnog i geografskog porijekla, uvježbali su koreografiju uz djelo Stravinskog "Posvjećenje proljeća".

Paralelno teku probe Berlinske filharmonije, koja pod vodstvom sir Simona Rattlea uvježbava Stravinskijevu kompoziciju. Kulminacija ovog dokumentarnog filma je sama premijera plesne predstave u Treptow-Areni u Berlinu.

Režiseri i scenaristi Thomas Grube i Enrique Sanchez Lansch, zaljubljenici u muziku i dokumentarni film, su spojivši svoje dvije ljubavi krenuli u eksperiment pod radnim naslovom "Rhitam is it“, o čemu i govori istoimeni film.

Film je prvi put prikazan na Tribeca film festivalu 2004. godine i od tada je dobio mnogobrojne nagrade. Film će biti prikazan u kinu Meeting point 20. februara u 21 sat.