Kultura
0

"Sasvim lično" od četvrtka na repertoaru kina Meeting Point

Sarajevo-X
Od četvrtka, 15 septembra sarajevska publika će na repertoaru kina Meeting Point u terminu od 21 sat moći pogledati film "Sasvim lično" bh. reditelja Nedžada Begovića. Ovo ostvarenje, inače prvi snimljeni projekat CineLinka, koje je publika mogla vidjeti na 11. Sarajevo Film Festivalu, jedan je od kandidata za bh. nominaciju za Oscara 2006.

Pored Begovićevog filma koji će biti na repertoaru sedam dana, što nalažu pravila za kandidaturu za najprestižniju filmsku nagradu, u konkurenciji za kandidaturu su i filmovi Dobro uštimani mrtvaci, reditelja Benjamina Filipovića i Go West Ahmeda Imamovića koje je sarajevska publika također imala priliku pogledati na proteklom Festivalu.

Film Sasvim lično, koji je svjetsku premijeru imao na Tribeca Film Festivalu, kroz dokumentarističko-igranu formu obuhvata period od 1958. do 2004. godine. Autor se uz anegdotsku duhovitost prisjeća vremena komunizma, socijalizma, rata u BiH i postratnog perioda. Ove periode autor prolazi kroz sasvim ličnu dioptriju, ograničavajući svoje obzorje na porodicu i prijatelje. Hronologijom odrastanja, situirane u različite historijske i socijalne kontekste, slažu se male filmske vinjete, struktuirajući priču satkanu od sjećanja, promišljanja i zapažanja.

Na repertoaru kina Meeting Point publika će i u narednim danima u terminu od 17 sati moći pogledati animirani hit Madagaskar, a od 19 sati i igrani film Herbie: Punom brzinom koji su na 11. Sarajevo Film Festivalu osvojili publiku svih uzrasta.