Talentovani glumac
71

Saša Krmpotić: Još uvijek istražujem i uživam u beskonačnim mogućnostima glume

Piše: E. Lj.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Saša Krmpotić je mladi glumac koji je ulogom Kike Štake u pozorišnoj adaptaciji kultnog jugoslavenskog filma "Sjećaš li se Dolly Bell" osvojio publiku. Izvrsnom glumom i ekspresijom na sceni te predanom igrom stao je rame uz rame s velikanima bh. glumačke scene i pokazao svu raskoš svog glumačkog umijeća.

Priliku da sarađuje s Kokanom Mladenovićem Saša je imao još tokom studija na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kada mu je povjerena uloga u predstavi "Prosjačka opera" koja je bila na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Već tada je rad s njim bio izvanredno iskustvo. Imao sam sreću da sada opet radim s njim i nadam se da ću je opet imati. Kokan Mladenović je izuzetan profesionalac koji se zaista potpuno preda radu na predstavi i zajedno s glumcima te predstave sastavlja divne priče u kojima publika, siguran sam, uvijek uživa. Kao mladom glumcu, rad na predstavi pod njegovim rediteljskim vodstvom je privilegija na kojoj sam zahvalan", rekao je Krmpotić.

Dodaje kako je proces stvaranja predstave kojom je Kokan Mladenović prema scenariju Abdulaha Sidrana ispričao dirljivu ljubavnu priču o prvoj ljubavi i životu jedne sarajevske porodice u vremenu koje je obećavalo mnogo, a koje je na kraju pojelo samo sebe i mnoge od nas sa sobom, bio nesvakidašnje i nevjerovatno iskustvo.

Saša Krmpotić kao Kiko Štaka u predstavi
Saša Krmpotić kao Kiko Štaka u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel"

"Jedan od prvih izazova koje sam imao bio je, naravno, hodanje sa štakama zbog kojih je Kiko i dobio svoj nadimak Štaka. To je bila avantura svoje vrste. Ni u jednom trenutku u predstavi ne izlazim na scenu bez štaka, one su dio mog kostima, tako da sam morao njima prilagoditi sve što fizički radim na sceni. Čak sam kao jedan dio procesa, uz pomoć kolegica iz rekvizite, imobilisao sebi lijevo koljeno pomoću običnih drvenih letvica i medicinske gaze kako bih istražio kako mi to utječe na fizikalnost lika. Čudnovat proces, ali na kraju mi je uspio otkriti mnogo toga vezanog za mog lika i dovesti do Kike Štake kakvog sada gledamo u predstavi", ispričao je.

Mnogo je događaja koji su obogatili njegov rad na ovoj predstavi i pretvorili ga u jedno predivno iskustvo, a Krmpotić kao jednu od najdražih scena u predstavi ističe onu u kojoj s kolegama Sabitom Sejdinovićem, Amarom Selimovićem i Davorom Golubovićem vježba sviranje bez ikakvih instrumenata u novoosnovanom bendu.

Mladenović je za rad na ovoj predstavi okupio sjajnu glumačku ekipu, a naš sagovornik kaže da mu mnogo znači prilika da igra rame uz rame s velikanima bh. glumačke scene.

"Svjedočiti njihovom iskustvu i crpiti inspiraciju iz istog je jedna od najljepših i najkorisnijih stvari koje jedan mladi glumac može dobiti. Ali moram spomenuti i vrlo talentovanog, najmlađeg člana naše ekipe Sina Kurta, koji svojom dječačkom zaigranošću i maštom donosi posebno lijepu dimenziju u čitavu ekipu predstave", rekao je.

Gordana Boban i Saša Krmpotić u predstavi
Gordana Boban i Saša Krmpotić u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel"

Od premijere koja je upriličena 15. marta do danas interes javnosti za ovu predstavu ne jenjava. Karte se rezervišu mjesecima unaprijed, a za svako izvođenje traži se karta više.

"Intenzivno i detaljno smo radili na ovoj predstavi nešto više od dva mjeseca. Divan je osjećaj znati da smo uspjeli napraviti dobar rezultat i da imamo predstavu u kojoj publika uživa. Predstava je tako koncipirana da, pored priče o mladom Dini i njegovom odrastanju, uspijemo dobiti uvid i u druge priče koje se dešavaju oko Dine. Od Dininih prijatelja, njegove ljubavi pa sve do njegovog oca i državnog uređenja 1963. godine. Tu su mnogi detalji koji nas uspiju na trenutak uvući i u mikrosvjetove tih likova. Sve to zajedno daje jednu prelijepo ispričanu priču o jednom prelijepom vremenu", rekao je.

Krmpotić je glumu diplomirao prije dvije godine, a u svoju biografiju već je upisao nekoliko značajnih uloga. Pozorišna publika imala je priliku gledati ga u predstavama "Prosjačka opera", "Avanture Toma Saweyra" i "Jedvanosimsoboakalomistobo", dok ga je šira javnost upoznala i kroz uloge u serijama "Lud, zbunjen, normalan" i "Ne diraj mi mamu".

"Još uvijek istražujem i uživam u beskonačnim mogućnostima koje gluma nosi sa sobom. Volim reći da je gluma odabrala mene, a ne ja nju. Gluma je moja strast, a imao sam sreću da bude i moj posao. Ne mogu zamisliti da radim bilo šta drugo. Iza glumačkog zvanja se nalazi ogroman rad i posvećenost. Biti glumac u BiH nije ništa drugačije nego biti glumac bilo gdje drugo u svijetu. Radi se o profesiji koja zahtijeva veliku požrtvovanost, nosi sa sobom veliku odgovornost i u najboljim slučajevima daje magične rezultate", rekao je Krmpotić na kraju razgovora za Klix.ba.