{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


SARTR završava uspješnu sezonu, u pripremi dvije nove premijere

Klix.ba
12.7.2018. u 14:34
51
0
SARTR završava uspješnu sezonu, u pripremi dvije nove premijere
51
SARTR završava uspješnu sezonu, u pripremi dvije nove premijere
Foto: H. M./Klix.ba
Sarajevski ratni teatar (SARTR) 26. umjetničku sezonu završava predstavom "Prst" koja će u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2018" 13. jula biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Mostar.
"Prst" se smatra jednim od najboljih savremenih društveno angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska autorica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktuelno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu.

Režiju potpisuje Sabrina Begović Ćorić, a u predstavi igraju: Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić.

Predstava
Predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo"


SARTR je u sezoni 2017/18. ostvario tri nove produkcije: predstave "Narodna drama", "Jedvanosimsoboakalomistobo" i "We are born naked and the rest is..." koja je rađena u koprodukciji sa Scenom MESS. Ove predstave gostovale su na bh. i međunarodnim festivalima, a najuspješnija je bila "Jedvanosimsoboakalomistobo" koja je u ovoj sezoni osvojila ukupno 16 nagrada.

"Odigrali smo više od 120 predstava sa našeg redovnog repertoara, ugostili druge pozorišne predstave i bili dio Festivala MESS, Jazz Festivala Sarajevo i Festivala Sarajevska zima", rekli su iz SARTR-a.

U ovoj sezoni je prvakinji SARTR-a Selmi Alispahić dodjeljena počasna nagrada Actress of Europe 2018.

I ove godine su simboličnim performansom obilježili 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

U toku ljetnog odmora SARTR priprema dvije nove premijere - predstavu "Djeca sunca" u režiji Selme Spahić i koprodukciji s Udruženjem Kontakt i "Majka ili sve lutke idu u raj" u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović u koprodukciji sa Studiom lutkarstva Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: