"Nakon pada"
0

SARTR u evropskom pozorišnom projektu

FENA
Sarajevski ratni teatar - SARTR jedini je bh. učesnik evropskog pozorišnog projekta "After the Fall - Nakon pada", koji je pokrenuo Goethe institut povodom 20. godišnjice od pada Berlinskog zida.

Kako je saopćeno iz Goethe instituta BiH, riječ je o cjeloevropskom pozorišnom projektu, koji će sagledati značenje pada Berlinskog zida za Njemačku i Evropu.

Ovaj pozorišni projekt planiran u periodu od tri godine, u okviru kojeg će dramski autori iz cijele Evrope pisati komade koji se bave utjecajima pada zida na njihovu zemlju.

Zajedno s partner-pozorištima iz 15 evropskih država Goethe institut trenutno radi na odabiru dramskih autora.

Produkciju komada preuzimaju matična kazališta, a premijere komada će biti organizirane u narednoj godini. Kao vrhunac i završetak projekta, Državno pozorište Dresden i Pozorišni susreti Mülheim pozvat će u novembru 2009. godine šest predstava na gostovanje.

Goethe institut BiH ovaj projekt realizira u saradnji sa SARTR-om, koji je putem javnog konkursa odabrao dramskog autora Almira Imširevića koji će raditi na tekstu i produkciji komada.

Režiser ove predstave je Faruk Lončarević, a komad će biti postavljen u okviru stalnog repertora SARTR-a u 2008./2009. s premijerom tokom maja.

SARTR ovim projektom nastavlja svoj višegodišnji uspješni rad na međunarodnoj sceni.

Na projektu učestvuju pozorišta iz Amsterdama, Beograda, Budimpešte, Bukurešta, Brisela, Drezdena, Dablina, Kopenhagena, Krakova, Londona, Manchestera, Praga, Varšave.