{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SARTR slavi 18. rođendan uz predstavu "Ay, Carmela"

F
FENA
16.5.2010. u 10:19
0
0
SARTR slavi 18. rođendan uz predstavu "Ay, Carmela"
0
SARTR slavi 18. rođendan uz predstavu "Ay, Carmela"
Sarajevski ratni teatar - SARTR proslavit će u ponedjeljak 18. rođendan izvedbom predstave "Ay, Carmela" Josea Sanchisa Sinisterrae u režiji Roberta Raponje.
Riječ je o 180. izvedbi ove SARTR-ove kultne predstave, čiji akteri su Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

"Mi smo se zapravo počeli okupljati u kabareu Pozoriša mladih već polovinom aprila 1992. godine", kazao je ovim povodom Safet Plakalo, jednog od osnivača i dugogodišnji direktor SARTR-a.

"Dubravko Bibanović i ja smo već bili napisali tekst za našu temeljnu predstavu Sklonište, a 17. maja 1992. je održana konstiturajuća sjednica savjeta na kojoj je usvojena odluka da se dotadašnje neformalno ratno pozorište ubuduće zvanično zove Sarajevski ratni teatar SARTR. Osamnaest godina u životu čovjeka znači punoljetstvo i potvrdu zrelosti? Da, ako gledamo simbolički. U surovoj zbilji 1992. Zoran Bečić, Miodrag Trifunov, Jasna Diklić, Irena Mulamuhić, Alija Aljović, Senad Bašić, Nebojša Veljović i Branko Ličen, akteri Skloništa, te Slobodan Bobo Perišić, scenograf i kostimograf predstave su, uz Bibana koji je bio i reditelj i moje malenkosti, bili više nego zreli ljudi. Nažalost, ovaj 18. rođendan slavimo bez trojice od njih: Dubravka Bibanovića, Zorana Bečića i Slobodana Perišića", podsjetio je Plakalo.

Članovi SARTR-a 19. maja na sceni BITEF teatra u Beogradu, u sklopu Dana Sarajeva, nastupit će sa svojim posljednjim produkcijskim hitom "Ovo je Jonesko, budalo", koji je prema scenariju Dubravke Zrnčić-Kulenović rediteljski postavio Ferid Karajica, saopćeno je iz SARTR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: