Kultura
0

SARTR priprema program obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici

FENA
Sarajevski ratni teatar SARTR u saradnji s Umjetničkom galerijom BiH, BH Radiom 1, te glumcima, likovnim umjetnicima, muzičarima, piscima i svim posjetiteljima organizirat će 11. jula program posvećen obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

U saradnji s Umjetničkom galerijom BiH bit će prezentiran performans pod nazivom "Ostavi trag u njihova sjećanja". Nastao je prije tri godine, a u njemu umjetnici, kao i svi koji to budu željeli čitaju imena poginulih Srebreničana i Srebreničanki.

U istom prostoru bit će postavljena i izložba Velije Hasanbegovića "Potočarske sjene" nastala u periodu 2012. - 2015.

Muzički dio performansa činit će Ženski vokalni ansambl "Corona", violončelistica Belma Alić i flautistica Esma Sulejmanagić.

Kao dio istog programa bit će upriličeno premijerno slušanje radio drame "Skinut ću ti zvijezde u kašiku" autora Edina Krehića realizairane u koprodukciji Redakcije dramskog programa BHRadija 1 i Sarajevskog ratnog teatra.

U drami Igraju Maja Salkić, Mehmed Porča, Sead Pandur, Isak Isović, Nudžejma Gološ i Hamza Jaganjac. Režiju potpisuje Miralem Ovčina, a dramaturgiju Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković ocijenio je da genocid u Srebrenici nije samo bosanska, već planetarna katastrofa, a negiranje počinjenog genocida odraz je najmračnije strane te iste planete.

"Kao društveno odgovoran teatar osjećamo obavezu da obilježimo ovaj datum te pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže i zajedno sa nama pročitaju imena žrtava, napišu svoja osjećanja ili samo da nam se pridruže", kazao je on.

Dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović ističe da je performans "Ostavi trag u njihova sjecanja" okupio umjetnike iz različitih domena djelovanja iz potrebe da se poklone žrtvama genocida, iskažu saosjećanje s preživjelima i da na dostojanstven i kreativan način podignu svijest o važnosti sjećanja na sve nevino stradale Bosance i Hercegovce.

Podsjeća da je projekt nastao na inicijativu Sarajevskog ratnog teatra, a ove godine se u njegovu realizaciju uključuju glumci sarajevskih pozorišta, likovni umjetnici, glazbenici i pisci, saopćeno je iz SARTR-a.