Kultura
59

SARTR: Prezentacija radionice "Na točkovima"

Klix.ba
U utorak, 24. jula, u prostoru Sarajevskog ratnog teatra, od 21 sat bit će upriličena prezentacija sedmodnevne radionice edukativno-umjetničkog i rehabilitacionog karaktera "Na točkovima“.

Voditelj radionice je Aleksandar Josipović, plesni pedagog i član međunarodnog odbora za ples UNESCO-a, a u radionici učestvuju osobe sa invaliditetom i profesionalni glumci i glumice. Ulaz na prezentaciju radionice je slobodan.

Udruženje Kontakt, koje ima za cilj podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH realizacijom radionice "Na točkovima“ je imalo namjeru kroz pozorišni diskurs utjecati na podizanje svijesti o svakodnevnoj diskriminaciji i preprekama sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

U proteklih sedam dana realizacije radionice, organizatori i voditelj radionice su pokušali ohrabriti učesnike da se otvore i prihvate sebe kroz scenski izraz te da upoznaju nove potencijale tijela i njegovog kretanja, ali i u ostvarivanju novih mogućnosti komunikacije, interakcije i socijalizacije.

Na prezentaciji će u vidu scenskog pokreta i videa biti prezentiran kompletan proces rada u proteklih sedam dana, iskustvo učesnika te rezultati radionice, a nakon toga će biti organizovana i diskusija sa publikom.

Osim osoba sa invaliditetom u radionici će učestvovati i profesionalni glumci i glumice: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Džana Pinjo, Boris Ler, Jasenko Pašić i Alban Ukaj.

Projekt su podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta i Sparkasse bank d.d.