Kultura
0

SARTR pozorišnu sezonu otvara obnovljenom predstavom "Katarina Kosača"

FENA
Sarajevski ratni teatar SARTR, unatoč činjenici da je njegova zgrada u Gabelinoj ulici još u fazi sanacije, novu pozorišnu sezonu 2007./2008. otvorit će jednom od svojih najboljih ostvarenja iz novije produkcije, obnovljenom predstavom "Katarina Kosača" autora Ibrahima Kajana, rađenom u režiji Gradimira Gojera.

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s Općinom Novi Grad, koja datira još iz ratne 1992., SARTR će sezonu otvoriti predstavom "Katarina Kosača" koja je premijerno izvedena 22. januara 2005. Njenu reprodukciju 26. marta 2006. prekinula je nenadana smrt glumca Zorana Bečića, u ovoj predstavi sjajnog tumača glavne muške role - lika generala Don Franciska.

Zorana Bečića, jednog od glumaca osnivača SARTR-a, u spomenutoj ulozi zamijenit će također glumac osnivač SARTR-a iz 1992. Branko Ličen, saopćeno je iz Pres-službe SARTR-a.

"Obnavljanje ove predstave nema nikakvo pijetetsko značenje već je izraz htijenja SARTR-a da joj omogući produžetak umjetničkog hoda, a sve dok bude trajala u njoj će živjeti i naš prijatelj, glumac i reditelj Zoran Bečić", navodi se u SARTR-ovom saopćenju.

Obnovljena "Katarina Kosača" bit će premijerno izvedena na sceni Multimedijalog centra Općine Novi Grad 5. oktobra u 20.00 sati.

Prva repriza zakazana je za 6. oktobar na istoj sceni u istom terminu.

SARTR očekuje da će predstave na svojoj matičnoj sceni početi igrati u drugoj polovini oktobra.