Kultura
13

SARTR: "Plumb Bo-Bo, Zu“ prva predstava u BiH za bebe

FENA
Predstava "Plumb BO-BO, ZU", prva predstava za bebe u BiH, bavi se smiješnim i tužnim, pokretom i zvukom, oblikom i bojom.
Tražeći način komuniciranja sa publikom koja još "ne govori" ova predstava se oslanja na sposobnosti teatra, kao žive umjetnosti, da bez ikakvih tehničkih efekata zainteresira publiku.

Predmeti koji se koriste u predstavi su ili jestivi ili napravljeni od materijala i bezbjedni su za dječije grickanje. Duhovita igra zvuka i pokreta, boje i oblika je pravi događaj i za svu teatarsku publiku. BO-BO simbolizira pokret, a ZU simbolizira zvuk, dva su klauna, koji se upuštaju u igru otkrivanja svijeta.

"Plumb BO-BO, ZU" pomaže i odraslima da progovore jezikom djece. Nekad i ne znamo koliko toga nam najmlađi mogu reći na "svom jeziku“! Nikad nije prerano početi sa edukacijom djece, osjećaj i potreba prema umjetnosti se razvija još dok je dijete u stomaku. Aparat teatar je mišljenja da konačno treba početi razvijati tu potrebu u našoj zemlji!

"Aparat teatar želi obratiti pažnju na bebe, koje imaju svoje potrebe i slažemo se da te potrebe nikad nije prerano ispuniti. Prepuštamo se eksperimentu otvorenog srca. Potrudit ćemo se da nikog ne prepadnemo, malo ćemo da sviramo, malo ćemo da plešemo i da se služimo prastarim trikovima klauna. Naš baby teatar omogućava djeci ranog uzrasta da upoznaju teatarsku formu i da prihvate teatar sastavnim dijelom svog odrastanja. Uvijek je interaktivan, što malu djecu potiče na upoznavanje svijeta u skladu sa njihovim trenutnim potrebama: dodir, pokret, grimasa, boja, zvuk, vrisak, ples, plač, smijeh… Tako svako igranje postaje nova i originalna predstava", izjavila je rediteljica Belma Lizde-Kurt.

Premijera će biti u srijedu 19. februara u 18:00 sati. Prva i druga repriza četvrtak - 20.februara u 17:00h i 18:30 sati.

Produkcija predstave: Aparat teatar i Sarajevski ratni teatar - SARTR Režija i koncept : Belma Lizde-Kurt

Muzika: Dušan Vranić - Duco Scenografija i Kostimografija : Belma Lizde-Kurt Fotografije: Velija Hasanbegović Design: Bojan Mustur

Igraju: Maja Zećo - BO-BO i Dušan Vranić - ZU.