Kultura
12

SARTR obilježava Noć teatra uz gostujuću predstavu "Vojcek"

Klix.ba
Gostovanje češkog teatra Divadlo D21 iz Praga, sa predstavom "Vojcek" (projekt Vojcek) u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) zakazano je 19. novembra 2016.g. u okviru obilježavanja Noći teatra.

Program obuhvata razgovor o Savremenom češkom teatru u 18:30 sati sa umjetnicima iz Češke, predstavnicima Ambasade Češke Republike i članovima i gostima Sarajevskog ratnog teatra. Nako razgovora, u 20 sati slijedi igranje predstave.

Ulaz na razgovor i predstavu je slobodan uz obaveznu rezervaciju koja se može obaviti pozivom na broj 033/664-070 svaki radni dan od 10 do 16 sati.

Georg Büchner: Vojcek (projekt Vojcek): Kad čovjek ohladi, nije mu više zima…

Reportaža o stanju društva. Inscenacija svjetsko-vizionarske drame njemačkog pisca Georga Büchnera, koji je svojom tvorbom prednjačio ispred svog vremena. Iako se Projektu Vojcek pristupilo slobodnije kad su u pitanju izvedbeno-izražajna sredstva, predstava je rađena u Büchnerovskom duhu, gdje pojedinac postepeno postaje žrtva "Projekta moćnih". Pitanje slobode kretanja i sopstvene odbrane ostaje otvoreno.

U predstavi igraju Hana Mathauserová, Kristýna Podzimková, Michal Dudek, Petr Pochop, Hasan Zahirović i Richard Fiala. Režija: Jiří Ondra, dramaturgija: Hasan Zahirović, Richard Fiala, muzika: Jindřich Čížek, scenografija i kostimi: Jana Smetanová. Trajanje: 70 minuta

Pozorište D21 (ranije Malé Vinohradské divadlo) je profesionalna alternativna praška scena, koja nosi epitet autorskog pozorišta (vlastite scenske forme i teme). Osnovalo ga je interno udruženje glumaca u Pragu 2003. godine. U svom bogatom repertoaru namijenjenom prije svega omladini mogu se naći djela svjetske i domaće češke klasike i mnogo autorskih projekata.