{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SARTR obilježava 19. rođendan, a kuju se veliki planovi za 20.

S
17.5.2011. u 12:44
0
0
SARTR obilježava 19. rođendan, a kuju se veliki planovi za 20.
0
SARTR obilježava 19. rođendan, a kuju se veliki planovi za 20.
Izvedbom predstave ”Put za Katmandu” Nedima Zlatara, u koreorežiji Jasmine Prolić, Sarajevski ratni teatar SARTR će obilježiti svoj 19. rođendan.
Najmlađi sarajevski profesionalni teatar počeo se formirati još u aprilu 1992. s početkom agresije na BiH, a 17. maja te godine održana je konstituirajuća sjednica Savjeta na kojoj je usvojeno buduće ime - Sarajevski ratni teatar SARTR.

Proslava 19. rođendana SARTR-a protiče u znaku priprema za nastupe na 10. Danima bh. drame u Zenici i 30. pozorišnim igrama BiH u Jajcu sa predstavom ”Osipate se polako, Vaša Visosti” Mirka Kovača, u režiji Gorana Damjanca, te na Bihaćkom ljetu 2011. i Ohridskom letu, sa predstavom ”Jedan Picasso” Jeffreya Hatchera, u režiji Ljiljane Todorović.

Uz ove, reklo bi se ugodne pripreme, u SARTR-u već uveliko kuju planove za narednu sezonu. U produkcijskom smislu Program obilježavanja 20. godišnjice osnivanja SARTR-a ima dva dominantna projekta.

Najplodotvorniji reditelj u historiji SARTR-a Robert Raponja otpočet će već u septembru ove godine postavku kultne drame ”Heda Gabler” Henrika Ibsena, čija bi premijera trebalo da se dogodi krajem oktobra, dok je iznimnom, mladom reditelju Oliveru Frljiću (nedavno je u Ateljeu 212 vrlo uspješno režirao ”Oca na službenom putu” Abdulaha Sidrana) povjerena postavka praizvedbe drame ”Nit (In vino veritas)” Safeta Plakala, čija je premijera planirana za SARTR-ov 20. rođendan, 17. maja 2012. godine.

Među krupnijim ”zalogajima” ovog programa bit će izdavanje monografije ”SARTR, 20 godina” i produkcija istoimenog dokumentarnog filma, te nastojanje da se reanimira razmjena sa teatrima koji su presudno uticali na evropsku afirmaciju SARTR-a, na prvom mjestu, sa Norveškim nacionalnim teatrom iz Osla, Satiričkim kazalištem ”Kerempuh” iz Zagreba, Društvom B 51 iz Ljubljane i GLOB Teatrom iz Bordeauxa.

Ovoj međunarodnoj saradnji SARTR u svojoj jubilarnoj sezoni namjerava pridodati i razmjenu sa turskim teatrom. Prvi koraci u ostvarivanju ove razmjene trebalo bi da budu postavka jednog komada dramatičara Tarika Gunersela, inače predsjednika PEN centra Turske, na sceni SARTR-a i gostovanje SARTR-a u Istanbulu.

Za završnicu Programa obilježavanja 20. godišnjice osnivanja SARTR-a planiran je remake temeljne predstave Sarajevskog ratnog teatra ”Sklonište”, autorskog tandema Safet Plakalo - Dubravko Bibanović u Bibanovoj režiji. Premijera remakea ”Skloništa”, u kojoj će igrati mladi ansambl SARTR-a, planirana je za 6. septembar 2012, tačno na 20. godišnjicu svoje praizvedbe. Time će biti obilježena i deveta godišnjica smrti spiritus movensa SARTR-a, reditelja Dubravka Bibanovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: