Kultura
0

Šarolik repertoar različitih stilova na koncertu crnogorskog kvarteta

FENA
Kvartet "Misterija", čiji članovi dolaze iz Crne Gore, predstavit će se večeras koncertom za dvije gitare, harmoniku i perkusije, koji će u okviru 24. internacionalnog festivala "Sarajevska zima" biti održan u Domu Oružanih snaga BiH.

Podgorički kvartet, čiji su članovi Srđan Bulatović (gitara), Darko Nikčević (gitara), Predrag Janković (harmonika) i Gligorije Đuričković (perkusije), donosi šarolik repertoar s djelima različitih muzičkih žanrova i stilova.

Kako su kazali na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, publika će moći poslušati izbor iz muzike filmskih tema, kompozicije džeza, flamenka te etno i latino muzike te nekoliko djela autorske muzike. Tu će biti i klasična muzika 20. stoljeća.

Naglasili su da ih sve povezuje ljubav prema muzici zbog čega se trude da na koncertima publici predaju svoju energiju, a ne da je oduzimaju.

Članovi kvarteta naglašavaju i nesvakidašnju kombinaciju muzičkih instrumenata u njihovom sastavu, koji postoji već dvije godine.

Kvartet "Misterija" u tom je kratkom periodu već održao niz koncerata u Crnoj Gori, Sloveniji, Holandiji, Francuskoj i Strazburgu, narednog mjeseca nastupat će u Beču, dok su već dogovoreni koncerti i u Makedoniji, Italiji te Slovačkoj.

Koncert će biti održan u 20.00 sati.

"Danteros" naziv je izložbe kojom će se bh. umjetnik Goran Janković predstaviti sutra publici i gostima Festivala u gradskoj galeriji Collegium Artisticum.

Janković navodi da je izložba fokusirana na prisustvo erosa u kapitalnom Danteovom djelu "Božanska komedija", i danas aktuelnom. Riječ je o piscu koji u svojim djelima promovira humanizam, toleranciju i ljubav, vrijednosti koje se danas sve više gube. Radovi su fokusirani na anatomiju, liniju i pokret, pružajući poruku da su u životu kreativnost i ljubav najvažniji.