Kultura
3

"Šarmantni Istanbul" u Sarajevu

FENA
(Foto: Anadolija)
Izložba minijatura "Šarmantni Istanbul", autorice Mihaele Alpayer otvorena je večeras u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Izložbu je pripremilo Istanbulsko udruženje interkulturalnog umjetničkog dijaloga (IKASD), pod pokroviteljstvom turskog ambasadora u BiH Cihada Erginaya. Postavku je priredila kuratorica Beste Gürsu.

Turski ambasador Erginay večeras je na otvaranju istaknuo minijaturu kao zahtjevnu likovnu tehniku punu detalja, koja iziskuje puno rada.

"I priča autorice ove izložbe je baš kao i priča njezinih minijatura vrlo zanimljiva. Mihaela je Rumunka koja je, nakon što je pročitala 'Hiljadu i jednu noć', poželjela bolje upoznati tursku klasičnu umjetnost. Nakon što je učila i usavršavala se kod najvećih majstora iz ove oblasti i sama je postala majstor", kazao je. Istaknuo je da su njeni radovi više puta nagrađivani i uvršteni u brojne vrijedne kolekcije.

Autorica ove izložbe zadovoljna je zbog prilike koja joj se pružila da u Sarajevu prezentira svoja djela i zahvalna svima koji su joj u tome pomogli te je istaknula da "njeni radovi i njena djela najviše govore".

Mihaela Alpayer je odgojena u duhu kulture zemlje u kojoj je rođena, zavoljela je tursku klasičnu umjetnost te je počela učiti od majstora iz te oblasti i sad stvara svoja djela. Ostajući vjerna klasičnom pristupu u svojim radovima, autorica dodaje sebi svojstven savremeni izraz i stvara jedinstvene minijature.

Ljubav prema Istanbulu odražava se u autoričinim hrabrim radovima kojima uspijeva prenijeti zanosnu i mističnu atmosferu prošlosti za koje inspiraciju crpi iz suštine dviju različitih kultura.

Izložba iluministice i minijaturistice Mihaele Alpayer bit će postavljena do 28. februara.