Sarajevo
0

Šarenom paradom počinje Kid's festival

FENA
Foto: Kidsfest.ba
Foto: Kidsfest.ba
Velikom "šarenom paradom" kroz centar grada uz više od 500 učesnika te projekcijom prvog filma iz festivalskog filmskog programa danas će u Sarajevu biti otvoren 6. Kid’s festival.

Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, parada će, uz učešće klovnova, orkestara, žonglera te mnoštva djece, krenuti od Sebilja na Baščaršiji u 15.00 sati do zgrade Predsjedništva BiH. Uslijedit će odlazak u olimpijsku dvoranu Zetra gdje će u 18.00 sati biti prikazan i prvi festivalski film "Alvin i vjeverice".

Direktor Kid’s festivala Samir Landžo istakao je da će u paradi, pored orkestra iz Francuske, učestvovati i vojni orkestar Oružanih snaga BiH, veliki drum orkestar od 40 bubnjara te mažoretkinje iz Čapljine i Kiseljaka.

Kazao je da su sve pripreme za početak Festivala u završnoj fazi i da je dvorana spremna za doček oko 40 autobusa s djecom koja će dolaziti iz oba bh. entiteta. Riječ je o 2.000 do 2.500 djece van Sarajeva i oko 4.000 do 5.000 djece iz Sarajeva.

On je djeci obećao odlično druženje i zabavu na festivalskim radionicama te svim drugim predviđenim programima.

Predstavnik Delegacije Evropske komisije u BiH Constantino Longares Barrio istaknuo je kao festivalski cilj stvaranje boljih uvjeta za djecu i poboljšanje njihovog života, kao najranjivije populacije svake zemlje.

Dodao je da organizacija Festivala iznosi oko 233.000 eura, dok je Evropska komisija donirala 100.000 eura.

Filmski će program mališanima donijeti ostvarenja - "Horton", "Madagascar 2", "Hotel za pse", "Priča o Desperou" te "Čudovišta protiv vanzemaljaca".

Ulaz je za sve filmske projekcije besplatan, a ovogodišnja je novina štand na kojem će se na ulazu u Zetru prikupljati dobrovoljna sredstva za Pedijatrijsku kliniku u Sarajevu.

Kid’s festival organizira nevladina organizacija Via Kult.