Sarajevo
0

'Šarenom paradom' kroz grad počeo 6. Kid's festival

FENA
Velikom "šarenom paradom", koja je uz zvuke 40 bubnjeva drum orkestra i predvođena vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH prošla kroz centar grada od Sebilja na Baščaršiji do zgrade Predsjedništva BiH, otvoren je danas šesti Kid’s festival.

Sa više od 500 učesnika svih dobi, djecom maskiranom u različite likove, mažoretkinjama iz Čapljine i Kiseljaka, klovnovima i žonglerima te mnoštvom drugih "šarenih učesnika", parada je privukla pažnju građana Sarajeva, a mnogi su se i priključili povorci.

Zvanično će program početi u 18 sati u olimpijskoj dvorani Zetra projekcijom filma "Alvin i vjeverice", prvog iz festivalskog filmskog programa.

Ovogodišnji će festival mališanima donijeti mnoštvo zabave u radionicama i drugim festivalskim programima, a prvenstveno novija filmska ostvarenja - "Horton", "Madagascar 2", "Hotel za pse", "Priča o Desperou" te "Čudovišta protiv vanzemaljaca".

Očekuje se da će dvorana Zetra dnevno ugostiti oko 40 autobusa s djecom iz oba bh. entiteta. Riječ je o 2.000 do 2.500 djece van Sarajeva i oko 4.000 do 5.000 djece iz Sarajeva.

Osnovni je cilj pružiti djeci zabavu, ali i stvoriti bolje uslove za njihov kvalitetniji život, kao najranjivije populacije svake zemlje.

Ulaz za sve filmske projekcije je besplatan, a ovogodišnja novina je štand na kojem će se na ulazu u Zetru prikupljati dobrovoljna sredstva za Pedijatrijsku kliniku u Sarajevu.

Kid’s festival organizira nevladina organizacija Via Kult. Organiziranje festivala iznosi oko 233.000 eura, od čega je Evropska komisija donirala 100.000 eura.