Narodne nošnje
50

Šarena raznolikost Bosne i Hercegovine na minhenskom Oktoberfestu

Klix.ba
Bosanskohercegovačko kulturno udruženje Cultus BH će u nedjelju, 23. septembra, učestvovati na tradicionalnom defileu nošnji na ovogodišnjem otvaranju Oktoberfesta u Minhenu, koji se održava po 185. put i na kojem se očekuje preko 6 miliona posjetilaca.

Ova manifestacija se održava godišnje još od 1950. godine i u međuvremenu je postala jedan od vrhunaca Oktoberfesta kao i jedna od najvećih parada ove vrste u svijetu. 8.000 učesnika raznih udruženja, ne samo iz Bavarske, nego i zemalja širom Evrope, će u svojim tradicionalnim nošnjama i istorijskim prazničnim kostimima defilirati na ruti dugoj sedam kilometara od Maximilianeuma do Theresienwiese, gdje se održava Oktoberfest.

Pod motom "Šarena raznolikost Bosne i Hercegovine" Cultus BH će sa svojih 10 članova predstaviti različite tradicionalne nošnje naše zemlje - muslimansku, pravoslavnu, katoličku i jevrejsku - i time izraziti ljepotu kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine.

Nošnje koje će članovi Cultusa nositi na defileu su nastale ručnim radom gospođe Besime Hodžić Hondo od brižljivo izabranih materijala i sa puno ljubavi prema detalju. Krojene su po mjeri za članove udruženja i urađene po narudžbi posebno za ovu priliku.

Ovaj projekat finansiran je privatnim donacijama članova udruženja Cultus BH e.V.

Cultus BH je neprofitno udruženje koje je osnovano 2012. godine u Minhenu i koje podržava interkulturalno razumijevanje, integraciju, obrazovanje i kulturnu razmjenu između građana Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Cilj i glavna ideja udruženja Cultus BH je da se proširi i poboljša kulturna ponuda u Minhenu, i to kroz pozorišne predstave, koncerte, izložbe ili čitanja umjetnika porijeklom kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz svih ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

U organizaciji Cultusa do sada su u Minhenu održane predstave i koncerti velikih imena kao što su Zijah Sokolović, Josip Pejaković, Damir Nikšić, Rambo Amadeus, Letu štuke i Josipa Lisac.

Ovo udruženje djeluje ne slijedeći profitne ciljeve i nemajući nikakve komercijalne svrhe. Realizaciju svojih projekata finansira u prvom redu kroz članarine, donacije i doprinose ili dobrovoljne priloge svojih prijatelja i simpatizera.