Stara 480 godina
50

Šarena džamija u Tuzli zatvorena za posjetitelje, uskoro počinje rekonstrukcija

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Behram-begova džamija, među Tuzlacima poznatija kao Šarena džamija, prije nekoliko dana zatvorila je svoja vrata za sve posjetitelje, jer se uskoro očekuje početak radova na rekonstrukciji objekta.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, trenutno su u toku pripremni radovi u unutrašnjosti objekta, a vrijednost cjelokupnog projekta rekonstrukcije i restauracije građevine starosti skoro 480 godina iznosit će blizu milion i po konvertibilnih maraka.

Novac za rekonstrukciju ovog vjerskog objekta osigurala je Generalna direkcija vakufa iz Turske.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli Hasan efendija Spahić za Klix.ba je rekao da će u narednih nekoliko dana u Tuzlu stići pedstavnici spomenute turske direkcije koji će u konačnici staviti potpis na papir te potvrditi izvođača radova.

"Sva procedura za izvođače radova je obavljena, a mi sada očekujemo dolazak ekipe iz Turske koja će samo potvrditi firmu koja će izvoditi radove na objektu. U suštini sve je već završeno, a nakon što se potpiše dokument radovi će odmah početi", rekao je za Klix.ba efendija Spahić.

Najstarija tuzlanska džamija u izuzetno lošem stajnu se nalazi već nekoliko godina, ali zbog velike povezanosti za ovu građevinu brojni vjernici su u proteklom periodu obavljali namaze u objektu, iako je to u suštini prema procjeni stručnjaka trebalo biti zabranjeno.

Već nekoliko dana u ovom vjerskom objektu stavljen je ključ u bravu, uz obavještenje da se zbog rekonstrukcije namazi klanjaju u Čaršijskoj džamiji.

Zbog ukrašene unutrašnjosti ovaj vjerski nosi ime i Šarena džamija, a zbog starosti Atik džamija.

Prije požara 1871. godine džamija je bila zidana od čerpića i s drvenom kupolom, a nakon rekonstrukcije 1888. dobila je kupolu od čvrstog materijala, koja je prema predajama u vrijeme Prvog svjetskog rata skinuta.

Krovna konstrukcija, minaret, temelji, zidovi i unutrašnjosti objekta sada su dotrajali, pa će svi ovi segmenti biti obuhvaćeni rekonstrukcijom, odnosno restauracijom.

Prema projektu na džamiju će biti vraćena kupola od čvrstog materijala.

Radovi bi trebali trajati okvirno godinu dana.