Raznolik sadržaj
159

Sarajlije zaplesale, zapjevale i uživale na Festivalu ulične umjetnosti

Piše: M. N.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Sarajevo je od jutarnjih sati bilo prijestolnica kulturno-zabavnih sadržaja koji su organizovani u okviru trećeg Festivala ulične umjetnosti (FUU).

Drugi dan festivala počeo je koncertom udaraljki i prodajnom izložbom rukotvorina Art market gdje su predstavljeni zanimljivi ručni radovi na štandovima u Velikom parku. Svako je mogao pronaći sitnicu za sebe ili svoje najdraže - od unikatnih novčanika i torbi, preko nakita do odjeće.

Građani su imali priliku i zaplesati razne vrste latinoameričkih plesova i hip-hop uz profesionalne plesače, te su mogli uživati u poeziji Mirjane Đan.

Radićeva je bila "rezervisana" za umjetnike gdje su svoje radove predstavili Maida Hodžić, Denis Štrbo i Romano Kuduzović, a svi koji su željeli ukrasiti svoje tijelo tetovažom za njih je to uradio umjetnik Ahmet Gabr tehnikom s kanom.

U večernjim satima predstavila se akrobatska grupa iz Makedonije koji su pokazali kombinaciju klaunovskih i cirkuskih vještina, nakon čega su uslijedile projekcije dokumentarnih filmova posvećenih uličnoj umjetnosti.

Večer je začinjena koncertom popularnog dvojca Helem Nejse koji su predstavili novi album "Go u Gostima" koji sadrži 11 pjesama, a koji je objavljen 11. aprila.

Današnji FUU zatvara Irhad Baručija koji je ispred sarajevske Tržnice. Ovaj Zeničanin privukao je pažnju svojih sugrađana, ali i Sarajlija jer je počeo svirati violinu na ulicama ova dva grada kako bi popularizirao ovaj instrument. Ono što je zanimljivo jeste da obrađuje hitove popularnih umjetnika, a snimio je i cover za pjesmu Davida Guette "Titanium".

Festival ulične umjetnosti traje još u nedjelju, 9. jula kada će u fokusu biti najmlađi sugrađani.