{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajlije uživale u pjesmi "U Stambolu na Bosforu" u izvedbi orkestra "Sazgen Sazy"

A
Anadolija
9.2.2015. u 21:25
13
70
Sarajlije uživale u pjesmi "U Stambolu na Bosforu" u izvedbi orkestra "Sazgen Sazy"
13
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održan tradicionalni muzički koncert turskog svijeta uz pratnju orkestra narodnih instrumenata "Sazgen Sazy" iz Kazahstana.
Organizatori koncerta su Međunarodna turska kulturna organizacija Turksoy, ambasada Republike Turske u BiH, Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA i 31. Internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima" i drugi. 

Veliki broj Sarajlija imao je priliku uživati u prelijepim izvedbama najpoznatijih djela kompozitora i pjesama turskoga svijeta. U okviru večerašnjeg koncerta orkestar je Sarajlije počastio i pjesmom na bosanskom jeziku "U stambolu na Bosforu", a u jednoj od izvedbi se mogla čuti i poruka: "Da više ne bude rata u Sarajevu". 

Veliku pažnju publike u Narodnom pozorištu privukle su i specifične narodne nošnje u koje su bili obučeni članovi orkestra.

Podsjetimo, Turksoy je međunarodna organizacija koja ostvaruje saradnju na polju kulture i umjetnosti u državama turskog govornog područja. U sklopu organizacije nalazi se 14 zemalja. Osnovana je 1993. godine, nakon čega je osnovana i službena suradnja sa UNESCO-om, uključujući uzajamno predstavljanje. 

Koncertu su prisustvovali ambasador Turske u BiH Cihad Erginay, predsjednika organizacije Turksoy Dusen Kaseinov, direktor festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, predstavnici turskih institucija u BiH i mnogobrojni gosti. 

Orkestar "Sazgen Sazy" iz Kazahstana, u okviru posjete Bosni i Hercegovini, prije Sarajeva održao je koncerte u Goraždu i Mostaru. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: