{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajlije uživale u pjesmi "U Stambolu na Bosforu" u izvedbi orkestra "Sazgen Sazy"

A
9.2.2015. u 21:25
13
70
Sarajlije uživale u pjesmi "U Stambolu na Bosforu" u izvedbi orkestra "Sazgen Sazy"
13
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održan tradicionalni muzički koncert turskog svijeta uz pratnju orkestra narodnih instrumenata "Sazgen Sazy" iz Kazahstana.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Organizatori koncerta su Međunarodna turska kulturna organizacija Turksoy, ambasada Republike Turske u BiH, Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA i 31. Internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima" i drugi. 

Veliki broj Sarajlija imao je priliku uživati u prelijepim izvedbama najpoznatijih djela kompozitora i pjesama turskoga svijeta. U okviru večerašnjeg koncerta orkestar je Sarajlije počastio i pjesmom na bosanskom jeziku "U stambolu na Bosforu", a u jednoj od izvedbi se mogla čuti i poruka: "Da više ne bude rata u Sarajevu". 

Veliku pažnju publike u Narodnom pozorištu privukle su i specifične narodne nošnje u koje su bili obučeni članovi orkestra.

Podsjetimo, Turksoy je međunarodna organizacija koja ostvaruje saradnju na polju kulture i umjetnosti u državama turskog govornog područja. U sklopu organizacije nalazi se 14 zemalja. Osnovana je 1993. godine, nakon čega je osnovana i službena suradnja sa UNESCO-om, uključujući uzajamno predstavljanje. 

Koncertu su prisustvovali ambasador Turske u BiH Cihad Erginay, predsjednika organizacije Turksoy Dusen Kaseinov, direktor festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, predstavnici turskih institucija u BiH i mnogobrojni gosti. 

Orkestar "Sazgen Sazy" iz Kazahstana, u okviru posjete Bosni i Hercegovini, prije Sarajeva održao je koncerte u Goraždu i Mostaru. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: