Kultura
0

Sarajlije izvele operu "Ero s onog svijeta" u Mostaru

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U subotu večer u Mostaru, u sklopu XVII dana Matice Hrvatske, izvedena je opera "Ero s onog svijeta" u režiji Krunoslava Cigoja, a izvedbi zbora Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i orkestra Sarajevske filharmonije.

Ova za mnoge najznačajnija opera u regiji uvijek pobuđuje zanimanje mostarske publike, što je i sinoć bila pokazatelj puna dvorana Hrvatskog Doma Herceg Stjepan Kosača.

U ovoj komičnoj operi u dva čina koju je izveo zbor Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i orkestra Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Roberta Homena uživali su mnogi Mostarci kao i mnogobrojni gosti iz susjedne Republike Hrvatske, tačnije iz Splitsko-dalmatinske županije, koja je bila i pokrovitelj opere.

Komična opera "Ero s onog svijeta" Jakova Gotovca rađena je prema jednom od najboljih libreta slavenske operne historije. Hrvatski pjesnik i poznati pozorišni pisac Milan Begović znao je iz motiva veselih narodnih priča izvući simpatične, realistički uvjerljive likove određenih karaktera, narodnim govorom punim duhovitosti, ali i jednostavne tople poezije narodnog stiha.

Ova opera koja je prvi put izvedena prije 80 godina, tačnije 2.novembra 1935. godine u HNK u Zagreb, ostalo je do danas najizvođenije hrvatsko operno djelo i ne silazi sa repertoara mnogih pozorišnih kuća u regionu.