Kultura
403

Sarajlija sa švedskom adresom snimio film "Moja tetka u Sarajevu"

Klix.ba
Sarajlija s prebivalištem u Švedskoj Goran Kapetanović završio je snimanje filma "Moja tetka u Sarajevu". Glavne uloge u filmu tumače Milan Dragišić, nominovan za švedskog Oscara za ulogu u filmu “Jedi, spavaj, umri” i Julia Ragnarsson, jedna od najmlađih zvijezda švedske kinematografije, te glumci iz BiH Sadžida Šetić, Irena Mulamuhić i Izudin Bajrović.

Film je nastao u kolaboraciji između Chinema Film Sweden AB (Švedska) i SCCA/pro.ba (BiH) a podržao projekt Moving Sweden i Švedski filmski insitut.

U centru filma je 50-godišnji Zlatan koji nije dolazio u Bosnu i Hercegovinu od momenta kada je napušta kao izbjeglica. Njegov jedini kontakt sa domovinom se sastoji od slanja novca ženi koja se brine o njegovoj staroj tetki. Zlatanova kćerka Anja, 18, koja živi sa svojom majkom, želi upoznati svoje bosanske korijene, ali svaki put kada se susretne sa Zlatanom, on nastoji da suspregne sjećanja i emocije, te nije voljan da priča o Sarajevu i njegovom životu iz prošlosti. Anja odlučuje da putuje u Sarajevo kako bi istražila svoje korijene. Zlatan pokušava da je zaustavi, no iznenada se nalazi u taxiju zajedno sa Anjom, na putu za aerodrom i Sarajevo. Niti Anja, a ni Zlatan se ne osjećaju kod kuće – oni su, zapravo, otac i kćerka na putovanju, u potrazi za identitetom i zajedničkom historijom.

Kapetanović je osim režije pisao i scenario sa Chinom Ahlanderom, dok su producenti Ahlander i Amra Bakšić Čamo.

Danas je održana i konferencija za novinare na kojoj je predstavljena glumačka ekipa kao i detalji o filmu.