Kultura
0

Sarajevskoj publici predstavljen "Balon od kamena"

FENA
Foto: MESS.ba
Foto: MESS.ba
Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske predstavio se sinoć sarajevskoj publici s komadom "Balon od kamena - moja sjećanja" u režiji Filipa Grinvalda, gostujući u programu Mittel Europe na ovogodišnjem 49. internacionalnom teatarskom festivalu MESS.

Predstava je intimna priča jedne djevojčice, kasnije i žene, koja obuhvata dešavanja iz perioda 80-ih godina prošlog stoljeća, raspada Jugoslavije te proteklog rata. Priča je to i o sjećanjima jedne generacije na prošla vremena.

Autorica teksta Radmila Smiljanić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije Festivala da komad u fokusu ima djevojčicu koja živi uljuljkana u ružičastom svijetu, a nakon što zavjese padnu navidjelo izlazi sivi i surovi svijet.

Naglasila je da pišući ovaj tekst, koji je njen diplomski rad na Odsjeku za dramaturgiju, kao motiv nije imala nostalgiju za prošlim vremenima, već suočavanje i razračunavanje s tim periodom.

Potcrtavši da je s autoricom u rad krenuo s različitih početnih baza, reditelj Grinvald je istaknuo da su im se vizije u konačnici poklopile te je rad bio odlično koordiniran.

"Nemam direktan kontakt s ovim miljeom iz priče, odrastao sam u svijetu kada je već sve bilo gotovo. Ipak, svi imamo neka sjećanja te su i suočavanja s njima također tema predstave", kazao je reditelj.

Ostali članovi ansambla istaknuli su dobar rad na predstavi te zadovoljstvo izvrsnom reakcijom publike.

Pred sarajevskom su publikom sinoć igrali i članovi ansambla Dječijeg teatarskog centra iz Makedonije, predstavivši se s komadom "Dječak sa koferom" rediteljice Zoje Buzalkovske u okviru programa Dječiji MESS.

Govoreći o radu na dječijoj predstavi, Buzalkovska ga je ocijenila iznimno teškim i složenim te mnogo zahtjevnijim od pripreme predstave za odrasle.

"U ovom radu morate znati kako da se obratite djeci, kojim jezikom, koje poruke da im prenesete te kako da im zadržite pažnju do kraja predstave. Obično ih ne potcjenjujem", kazala je rediteljica.

Glumice su naglasile značaj većeg rada na dječijim predstavama, koje su za najmlađe važne za edukaciju i podizanje kulturne svijesti.