Mostarsko ljeto 2021.
0

Sarajevski umjetnik Adis Lukač Mostarcima predstavio izložbu "Mi, karijatide i atlanti"

I. S.
U Centru za kulturu Mostar jučer je otvorena izložba "Mi karijatide i atlant" sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača, koja se realizuje u sklopu kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto".

Radi se o kombinaciji slika, skulptura i crteža. U galeriji Centra za kulturu izložene su 22 slike i 2 skulpture. Prvi dio izložbe je predstavljen 2019. godine u Atini, a dopunjena je radovima nastalim za vrijeme pandemije. Lukačeva priča je inspirisana karijatidama, stubovima koji su nosili hramove u antičkoj Grčkoj.

"Svi smo mi nosioci velikih tereta, a ujedno svima su nam potrebni stubovi na koje se naslanjamo. Pandemija nas je podsjetila koliko smo kao jedinke nebitni, a koliko smo zapravo, kao oslonci potrebni jedni drugima. To je poruka moje izložbe. Povukao sam paralelu između stubova iz antičkog perioda s ljudima, posebno ženama koje su nosile popriličan teret, a u isto vrijeme su stubovi na koje se mi oslanjamo da bi sami sebe ostvarili. I to je neki omaž ovim stubovima i osloncima u našim životima", pojasnio je Lukač.

Kao dječak koristio je porodični sto kao "slikarsko platno". Nespretne linije nastale tada prerasle su u ozbiljno slikarstvo i kiparstvo. Skoro dvije decenije svojim djelima oduševljava publiku i likovnu kritiku, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijelom svijetu. Prvu izložbu imao je u srednjoj školi.

Lukač je rođen u Sarajevu, gdje je završio Srednju školu primjenjenih umjetnosti. Magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Odsjeku za vajarstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Učestvovao je na brojnim likovnim kolonijama i simpozijima.

Autor je spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji se nalazi u centralnom dijelu gradskog parka u Tuzli, biste narodnom heroju Ivanu Goranu Kovačiću u Sarajevu, te reljefa Hasanaginice postavljenog u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Osim u Bosni i Hercegovini, izlagao je u Americi, Španiji, Italiji, Njemačkoj…

Za danas, u okviru ovogodišnje kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto", najavljena su dva događaja: likovna kolonija SPKD Prosvjeta u Centru za kulturu, te u spomen kući Džemala Bijedića promocija časopisa "Hercegovina" Muzeja Hercegovine Mostar.