Kultura
10

Sarajevski umjetnici u Sobi sjećanja ostavljaju trag za žrtve genocida

Piše: M. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevskom ratnom teatru SARTR tačno u podne oživjela je "Soba sjećanja", u kojoj su umjetnici, svaki na svoj način, počeli pričati životne priče o dešavanjima u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Videoprojekcijom "Women at Work" Maje Bajević, praćenom zvucima flaute i izgovaranjem svih imena ubijene djece u Srebrenici, započeo je performans nazvan "Ostavi trag u njihova sjećanja". Sarajevski glumci, likovni umjetnici, muzičari i pisci iz SARTR-a, Sarajevske Filharmonije, Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo te Muzičke akademije Sarajevo su na svoj način izvodili pjesme, glumili, svirali i iznosili činjenice o strahotama koje su se dogodile u Srebrenici.

"Umjetnici moraju imati svoju misiju, moraju prenositi ono što su saznali, njihova sjećanja, asocijacije na ono što se desilo u Srebrenici. Naravno, to nije samo 11. juli, već cijeli ratni period '92.-'95., ali taj 11. juli je strašan dan, jer se tada desio genocid. Moramo imati misiju da prenesemo ono što je bilo, neko kroz zvuk instrumenta, neko kroz poemu, knjigu, glumu... Svaki dan se trebamo prisjećati onoga što se desilo 11. jula", rekla je glumica Maja Salkić.

Poziv za učešće u ovom performansu koji će trajati večeras do ponoći imaju svi umjetnici, ali i obični građani, da "sjećanja preživjelih dožive kao vlastitu inspiraciju za kreativno izražavanje i ljudsko propitivanje u kojem patnja i bolno iskustvo drugog postaju pokretačka snaga u traganju za boljim svijetom, kako žrtva ne bi (p)ostala uzaludna".

"Veoma je važno da se žrtve ovog prošlog rata u BiH, posebno Srebrenice, ne zaborave. Mi kao umjetnici možemo ispoljiti tugu jedino na taj način, kao što svakodnevno ispoljavamo naše osjećaje, a danas u SARTR-u ispoljit ćemo tugu", rekla je Bogumila Kamenjašević, članica Sarajevske filharmonije.

Performans "Ostavi trag u njihova sjećanja" izveden je jučer i u Potočarima u Frabrici akumulatora, gdje su ubijene stotine muškaraca i djece.

"Ne postoji prava riječ kojom bih opisao to. Bilo je teško, ali pokušavali smo. U jednom trenutku smo rekli sebi "Hajde, glumci smo, moramo se koncetrisati, studirali smo da se izborimo u ovakvim situacijama", ali bilo je pucanja i prekida. No, ipak je bilo dostojanstveno i lijepo, ostavili smo svoj trag koji nama mnogo znači, a nadam se i porodicama koje su preživjele to sve", rekao je glumac Jasenko Mašić koji i danas učestvuje u performansu u SARTR-u.

Umjetnici koji su organizovali današnji performans pregledali su i pročitali hiljade transkripta i videozapisa o onome što se dešavalo u Srebrenici. Osjećaju dužnost da to ne ostane prešućeno, već da svi znaju i da se nikada ne zaboravi najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata - genocid u Srebrenici.