Pobratimski gradovi
1.3k

Sarajevski umjetnici muralom poručili "Barcelona, Sarajevo je uz tebe"

Piše: A. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Desetak sarajevskih umjetnika udružilo se i na Trgu Barcelone u sarajevskom naselju Mojmilo počelo izradu velikog murala posvećenog pobratimskom gradu koji se protekle sedmice suočio s terorističkim napadom. Na muralu je na španskom jeziku napisano "Barcelona, Sarajevo je uz tebe".

Jedan od učesnika performansa kojem je cilj pružanje iskrene podrške gradu Barceloni, pobratimskom gradu već 21 godinu, koji je među prvima ukazao na ono što se dešavalo za vrijeme agresije u Sarajevu, je Benjamin Čengić, ulični umjetnik, filmski producent te predstavnik Udruženja građana "Obojena klapa" koje se bavi promovisanjem urbane kulture i ulične umjetnosti.

On je, kao i mnogi srednjoškolci iz BiH, u toku srednje škole putovao na ekskurziju u Barcelonu i tada imao priliku prvi put vidjeti taj prelijepi grad. Pogodile su ga vijesti o terorističkim napadima i, kako kaže, želio je na svoj način pružiti podršku ljudima u Barceloni, porodicama stradalih i svim njenim građanima.

Benjamin se nada da će ovo umjetničko djelo imati značaj za Barcelonu u ovim teškim trenucima jer je to grad koji je pružao podršku Sarajevu kada mu je bilo najteže i poručuje: "Bilo bi lijepo da možemo učiniti mnogo više".

Mural koji su danas počeli izrađivati trebalo bi da bude gotov za pet dana.

Gradonačelnik Abdulah Skaka i dogradnačelnik Sarajeva Ivica Šarić uputili su poruke solidarnosti.

"Smatram da je ovo čin koji ima simboličnu vrijednost za Španiju i konkretno Kataloniju, čin zahvalnosti Sarajeva sa Barcelonom koja je svojevremeno za vrijeme strašne agresije nad ovim gradom iskazala svoju solidarnost", izjavio je ambasador Španije u BiH Juan Bosco Giménez Soriano.

Legenda katalonskog sporta Juan Maria Tintore, predsjednik Kraljevskog teniskog klubna RCT Barcelona 1899 i veliki prijatelj Sarajeva, izrazio je žaljenje što ne govori bosanskim jezikom i u svom obraćanju prisutnima na Trgu Barcelone istakao da mu je velika čast što je već godinama počasni građanin Sarajeva.

"Ovaj čin kojem danas prisustvujemo je jedna od najljepših stvari koje su se mogle učiniti da bi se odgovorilo na užasni teroristički čin koji je Barcelona pretrpjela. Ne smijemo mrziti nikoga, ali se moramo snažno oduprijeti svakom terorističkom činu i svemu negativnom i ružnom", istakao je Tintore i uz poruke ogromne ljubavi svima poručio da želi ponijeti fotografiju sa današnjeg skupa u Sarajevu koju će pokazati gradonačelnici Barcelone i tamošnjim političarima.

Današnji performans pratio je prigodan muzički program u izvedbi gudačkih kvarteta.