Trajat će do 17. aprila
162

Sarajevski sajam knjiga počinje 12. aprila, posjetitelje očekuje veći prostor i brojni noviteti

N. O.
Ibrahim Spahić i Damir Petrinić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ibrahim Spahić i Damir Petrinić (Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevski sajam knjiga i učila održava se od 12. do 17. aprila pod motom "Autorska prava i slobode", a direktor KPJ "Skenderija" Damir Petrinić na današnjoj press konferenciji predstavio je program te najavio brojne novitete.

"34. Sajam knjige počinje 12. aprila i traje do 17. aprila u prostorima Skenderije. S ponosom možemo reći da smo već danas spremni što se tiče broja izlagača i prostora. Opet najavljujemo rekordne brojeve, preko 33 posto od ukupnog kapaciteta Skenderije u biti dodatno stavljamo u funkciju i raspolaganje sajmu", kazao je direktor KJP "Skenderija" Damir Petrinić.

"Preko 4.500 kvadratnih metara Skenderije stoji na raspolaganju ovome sajmu - s okruglim stolovima, prezentacijama, koje će biti pod 'kišobranom' ovogodišnje teme 'Autorska prava i slobode'. Okrugli sto s ekspertima na ovu temu organizujemo 13. aprila i to pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Vijeća Evrope", navodi.

Ibrahim Spahić i Damir Petrinić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ibrahim Spahić i Damir Petrinić (Foto: T. S./Klix.ba)

Unutar sajma tradicionalno se obilježava Svjetski dan knjige, autorskih prava, odnosno Svjetski dan umjetnosti. Pored toga održat će se više desetina raznih izložbi posvećenih autorima, oblikovanju knjige, umjetnosti itd. Dodatni sadržaj jeste elektronsko izdavaštvo kojem će organizatori posvetiti dodatnu pažnju te ističu da žele "ući u svijet te industrije i tog sadržaja koji je dodatno oplemenio ovaj sajam".

"Postoji jedna fraza koja kaže da su UNESCO, Savjet Evrope i EU postigli dogovor o tome kako će se voditi kulturna politika. Svaka zemlja bi trebala biti dio jednog vrta koji se zove kultura različitosti na čemu počiva planeta. To je ustvari pokušaj da se uvedu neke vrijednosti koje bi trebali biti standardi za sve druge iz srca Brisela odnosno EU", kazao je Ibrahim Spahić na press konferenciji.

"Vrijednosti čine zemlje, ljudi, pisci, autori i one treba da budu unesene u EU, one trebaju da grade UNESCO, one treba da grade odnose u Savjetu Evrope koji se bavi ljudskim pravima i slobodom izražavanja", zaključuio je.

Ibrahim Spahić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ibrahim Spahić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Eksperti koje smo pozvali s različitih univerziteta, ali i iz administracije, ministarstava, zapravo su ljudi kojima je čitav životni cilj da štite copyright. Kod nas se često ovo izražavanje zamijeni za slobodu, a gubi se osnovna ideja - kada nešto potpišete, iza toga vi stojite", navodi.

U okviru sajma održat će se 21 izložba, a posjetitelji će imati priliku da vide izložbe poput Starih gradova, stećaka koje je radio UNESCO, kao i izložbu posvećena Isaku Samokovliji. U prostoru Skenderije bit će više od 100 štandova, a na sajam će se moći ući iz privrednog grada te će imati i izlaz s foajea na plato.