Kultura
44

Sarajevski majstor filigranskog nakita radove izlaže u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Fotoservis
U Srebrenici je, u okviru Privredne i kulturno-sportske manifestacije "Dani Srebrenice", otvorena izložba srebrnog filigranskog nakita sarajevskog majstora Mensura Bektića.

Izložba je otvorena u srijedu navečer, sedmi dan ove tradicionalne manifestacije, u okviru koje je održana i smotra folklora na kojoj su nastupile sve sekcije lokalnog Kulturno-umjetničkog društva "Vaso Jovanović".

Mensur Bektić se dugi niz godina bavi tradicionalnom i umjetničkom obradom metala (bakra i srebra). Njegovi radovi izrađeni od bakra se nalaze u bečkom i istanbulskom muzeju, a ćiraci u Begovoj džamiji su djelo njegovog pradjeda. Na međunarodnim sajmovima male privrede i zanatstva izlaže od 1996. godine.

U Sarajevu je više puta učestvovao na Sajmu male privrede i zanatstva, a bio je i učesnik izložbe "Stari zanati očuvani kroz vijekove". Bektićevi radovi u tehnici filigrana su zbog svoje specifičnosti uvršteni u knjigu UNESCO-a "Rukotvorine BiH", što potvrđuje da se radi o vrhunskoj izvedbi filigranskog nakita koji izlaže i prodaje na Baščaršiji.

Njegova izložba u Kulturnom centru Srebrenica će biti postavljena do 5. juna 2010. godine.