{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevski gudači u petak pred mostarskom publikom

20.3.2017. u 21:11
132
8
Sarajevski gudači u petak pred mostarskom publikom
132
Sarajevski gudači u petak pred mostarskom publikom
Mostarci će u petak imati prilike da uživaju u ozbiljnoj muzici jer Gudački orkestar Muzičke akademije iz Sarajeva nastupa u velikoj dvorani Muzičkog centra Pavarotti. Početak koncerta planiran je za 19 sati, a ulaz je besplatan.
"Drago mi je da ćemo svirati u Mostaru jer uvijek svi kažu kako nam nedostaje kulturnih događaja. Bit će posebno zadovoljstvo svirati u Mostaru", kazala nam je Azra Dizdar, bivša učenica Muzičke škole I i II stepena Mostar, koja svira u Gudačkom orkestar Muzičke akademije u Sarajeva.

Na programu su djela Bibera, Vivaldija, Brucha i Dvoraka. Solisti su Tamara Arsovski, Ilma Hodović i Aida Dajić.

"Zanimljivo da će orkestar izvesti Batalliu od Bibera koja se dosta rijetko izvodi i prava je muzička poslastica", kazala nam je Dizdar.Gudački orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu djeluje pri Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru od 2000. godine. Inicijatori formiranja orkestra su tadašnji dekan i profesor violine Faruk Sijarić te profesor violončela Yevgeny Xaviereff. Već sedmu godinu zaredom umjetničko vodstvo preuzima docentica Belma Alić.

U posljednjih sedam godina orkestar je postao vodeći takav sastav u našoj zemlji, te stasao do te mjere da je ovo ljeto preuzeo zadatak da bude rezidentni ansambl regionalnog festivala kamerne muzike Sarajevo Chamber Music Festival i tom prilikom napravi seriju koncerata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: