Kultura na ulice
221

Sarajevski gradski orkestar počastio publiku sjajnim koncertom

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevski gradski orkestar je publiku večeras počastio sjajnim koncertom na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Orkestrom je dirigovao maestro Fuad Šetić. Publika je uživala u simfonijskom repertoaru na kojem su se našli: B. Smetana "Vltava (Moldau)" iz ciklusa "Moja domovina", A. Dvorak simfonija op. 95 br. 9, e mol – "Iz novog svijeta" i J. Brahms "Mađarski pleso" br. 21.

Sarajevski gradski orkestar ideja je koja okuplja prvenstveno muzičare iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih gradova i susjednih zemalja, a koji su svojim djelovanjem vezani za Sarajevo. Nastala je još u aprilu 2019. godine, ali je zbog nedostatka institucionalne podrške svu svoju kreativnu energiju trošila isključivo na opstanak.

Ideja o gradskom orkestru, rodila se s ciljem da se ukaže na važnost postojanja ansambla ovog tipa, kao prostora gdje mladi muzičari mogu dobiti iskustvo sviranja u profesionalnoj sredini, svirati stilski raznolik repertoar, te obogatiti već stečena znanja. Nadalje, cilj orkestra je da ukazuje na važnost umjetničke muzike u savremenom društvu i njenog adekvatnog vrednovanja, ali i na nedostatak odgovarajuće infrastrukture koja bi podržala rad i djelovanje profesionalnih muzičara u Sarajevu.

Koncert je održan u sklopu specijalnog programa Kultura na ulice Narodnog pozorišta Sarajevo, koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.