Kultura
0

Sarajevski dani poezije: Pjesma je poetika pjesnika

FENA
U okviru Sarajevskih dana poezije danas je u Kamernom tetru 55 upriličen program posvećen samoanalizi pjesnika, tj. njihovom pogledu na vlastito stvaranje.

O pogledu na svoje poetike govorili su: Markus Jaroschka (Austrija), Eftim Kletnikov (Makedonija), Arnold Leifert (Njemačka), Zvonimir Mrkonjić (Hrvatska), Dara Sekulić (BiH) i Fraser Sutherland (Kanada).

Markus Jaroschka podsjetio je na sintagmu da je granica jezika granica svijeta. Poezija se tu pojavljuje kao spoznaja, kritičko odgonetanje vlastitih svijetova. Razlog za pisanje on vidi u iščekivanju mogućnosti nove estetike i jezika.

Kada je riječ o jeziku komunikacije i jeziku poezije, za ovog pjesnika poezija je prekid komunikacije, jer ona zahvata dublje u ljudsku egzistenciju. Zato je potrebno da poezija izađe iz kolotečine npr. medijske komunikacije iz tog zatvorenog sistema komuniciranja, da bi se vratila u otvoreni kosmos jezika.

Eftim Kletnikov rekao je da kad piše ne misli na poetiku, da o poeziji ne razmišlja teoretski, kada je piše. Jer previše razuma smeta i prozi,a još više poeziji.

"Imam povjeranja u inspiraciju, u nadahnuće. Nekad pjesma vodi mene, nekad ja nju", rekao je Kletnikov. On je dodao da je pjesma kao izvor u dubini koji teče, zapitavši se koja je dubina pjesnika ako ne dubina bića. A biće još nije istraženo, potpuno definirano. Jer pjesma mora da slavi život u njegovoj punoći.

Arnold Leifert također je istako da ne razmišlja o poetici dok piše, "Ne znam odakle dolaze moje pjesme" rekao je Leifert. On je istakao povezanost glave, razmišljanja, osjećaja, znanja pri nastanku pjesme... Kako kaže ovaj pjesnik, postoji znanje koje je osjećaj i koje ostavlja utisak u svakom dijelu tijela-i tako moguće nastaje pjesma.

Pjesnikinja Dara Sekulić rekla je da sva teoretska znanja ne mogu objasniti nastanak pjesničkog djela. "Pjesnik pjeva, kao Aska, da bi živio i preživio. On stvara i pjesmu i poetiku. Pjesnik je temelj poetike njena suština", rekla je Sekulić dodajući da misli da nikad ne bi mogla objašnjavati teoretski pisanje.

Fraser Sutherland rekao je da on nema stil, nema program, nema poetiku. A ukoliko ih i ima nije na njemu da o tome govori. Po ovom pjesniku pjesme su zamišljene da kažu istinu.