XIV Bijenale
0

Sarajevske ruže na gradskom trgu u Skoplju

Sarajevo-x.com
Foto: Dražen Grujić
Foto: Dražen Grujić
U okviru XIV Bienala mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju svojim radovima predstavilo se i nekoliko mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine. Na centralnom gradskom trgu u Skoplju predstavljen je rad „7 spots – 7 sarajevo roses“, čiji su autori Jasminko Halilović, Melina Kamerić, Vesna Kenjić i Ismet Lisica.

Tema ovogodišnjeg Bienala u Skoplju bila je legenda o glavnom gradu Makedonije koja govori o sedam vrata, odnosno sedam puteva koji dovode do Skoplja. Želja autora iz BiH bila je na tih sedam puteva donijeti sedam tačaka na kojima je tokom opsade Sarajeva zaustavljen nečiji život. Ovo je ujedno i doprinos naporu da se proširi priča o sarajevskim ružama, kao i skrene pažnja na važnost očuvanja istih.

„Bilo je zaista zadovoljstvo biti u Skoplju i predstavljati BiH sa jednim, rekao bih, emotivnim radom. Građani Skoplja također su željeli nezavisnost, ali su došli do nje mnogo lakšim putem, dok u BiH ožiljci još uvijek zarastaju. Osim toga, javljaju se i dalje mladi umjetnici iz raznih država sa riječima podrške, od kojih neki planiraju u budućnosti raditi nešto na ovu temu“, kaže Jasminko Halilović, jedan od autora,

Na centralnom gradskom trgu u Skoplju posljednjih 7 dana ovogodišnjeg Bienala bio je izložen i ovaj rad. „Na svakom od ulaza na gradski trg postavljena je po jedna naljepnica sa fotografijom sarajevske ruže, a ispod svake od tih fotografija i različita priča iz opsade Sarajeva. Radi se o pričama ljudi koji su na mjestima koje ruže označavaju izgubili nekoga, ili su i sami ranjeni. Jedna od tih priča je i moja priča“ objašnjava Halilović, te dodaje da se posebno zahvaljuje Tamari Turnadžić i Ildi Hajrović za prevod, Harisu Čalkiću za fotografije, ali i Međunarodnom centru za mir (IPC-u) koji je omogućio da se ovaj rad nađe na Bienalu u Skoplju.

Osim ovog rada u Skoplju su Bosnu i Hercegovinu predstavljali Edina Hadžić, Naida Begović, Adisa Vatreš, Nevena Nikolić, Lejla Ramić, Zlatko Trako, Dražen Grujić, Sabrina Begović, Emir Z. Kapetanović, Sanjin Selimović, Irma Vatrić, Jasminko Halilović, Melina Kamerić, Vesna Kenjić, Ismet Lisica, Elmaja Bavčić, Andrea Soldo, Ena Bavčić te Elma Selman.