Kultura
0

Sarajevske posvete Tinu Ujeviću u povodu 120. godišnjice rođenja

FENA
U multimedijalnom scenskom događanju pod naslovom Sarajevski Tin, koje je autorski osmislio glumac Goran Matović, danas je u Zemaljskom muzeju u Sarajevu obilježena 120. godišnjica rođenja velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića.

Pjesnik je u Sarajevu živio od 1930. do 1937. godine.

Goran Matović, Tonko Maroević, Ivan Kordić i Miki Trifunov, glumci i književnici iz Sarajeva i Zagreba, ostvarili su scenski susret kroz fragmente iz Ujevićevog opusa.

U multimedijalnom scenskom događanju Sarajevski Tin, Ujevićevim sarajevskim tekstovima i posvetama aktera ovog scenskog događanja povezali su se Tinovi gradovi Vrgorac i Sarajevo.

Kroz projekt Gradovi Tina Ujevića pratimo curriculum vitae odnosno pjesnikovo putovanje od rodnog Vrgorca do Imotskog, Makarske, Splita, Zagreba, Pariza, Beograda, Sarajeva…

Tin je bio nomadska duša. Zanimali su ga drugi gradovi i druge kulture… Ujević je gradio geografiju svoje duše mijenjajući gradove.

Scensko događanje Sarajevski Tin otvareno je rekonstrukcijom književne večeri koju je Ujević održao 15. novembra 1930. u hotelu Central u Sarajevu. To je njegov prvi dodir s publikom u novoj sredini. Tin je bio i ostao most što veže kulture.

Naša je dužnost da gradimo dijaloge i mostove na temeljima Ujevićeve duhovne ostavštine. Ideja ovog susreta ideja je dijaloga. Obraćanje drugima, to je veličanstveni dijalog što ga čovjek neprekidno vodi s drugima i sa svijetom u kome se neprekidno ogleda. To je Tinova ideja Pobratimstva lica u svemiru, saopćila je Pres-služba Festivala "Sarajevska zima".