53. Venecijansko bijenale
0

Sarajevske barke krenule u Veneciju

Sarajevo-x.com
Foto: Ars Aevi
Danas je iz Sarajeva šleperom Intereurope u Veneciju krenula pošiljka koja sadrži djela umjetnika Brace Dimitrijevća koja će biti prikazana na izložbi Budućnost Posthistorije na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu.

Najznačajniji dio ovog transporta su elementi instalacije "Sailng to Post History", tri drvene barke proizvedene u sarajevskoj Stolariji Zec arhitekte Amira Vuka, koje je sa umjetnikom oblikovao Enko Hadžikarić. Dio instalacije čini i 800 pari cipela građana Sarajeva koje su prikupljene u akciji koju je Ars Aevi u proteklim sedmicama proveo u saradnji sa bosanskohercegovačkim medijima i građanima Sarajeva, i šest velikih portreta stvaralaca čija su djela obilježila 20. stoljeće. Proces pripreme i organizaciju transporta ispred Ars Aevi koordinirali su asistent kustos izložbe Ines Latić i koordinator postavke Almir Abaz.

U toku ove nedjelje predstoji složeni proces postavke u muzeju Moderne umjetnosti Ca’ Pesaro u Veneciji i montiranje velikog portreta "Slučajni prolaznik", na fasadi palate Ca’ Farsetti, venecijanske Gradske vijećnice.

Rezimirajući dosadašnje ostvarene rezultate na pripremi ove izložbe, kustosica izložbe Amila Ramović izjavila je: “Izložba Brace Dimitrijevića u produkciji Ars Aevi uvrštena je u zvanični program Bijenala u internacionalnoj selekciji institucionalnih projekata – projekata u kojem umjetnički direktor Bijenala, ove godine Daniel Birnbaum, bira tridesetak značajnih svjetskih institucija iz oblasti umjetnosti i njihovih kandidovanih projekata. Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo i umjetnik Dimitrijević doživjeli su najviše stručno priznanje pozivom da u ovom svojstvu učestvuju na 53. venecijanskom bijenalu. Imajući ovo u vidu, pored činjenice da su nam za realizaciju projekta stavljene na raspolaganje ekskluzivne lokacije koje su rijetkima dostupne, preostaje nam još da izložbu realiziramo na nivou očekivanja – i da je naredne nedjelje predstavimo najširoj kritičkoj, internacionalnoj i bosanskohercegovačkoj, stručnoj javnosti.”

Izložba "Future Post History" koja će biti otvorena 4. juna na dvije lokacije narednih šest mjeseci, izaziva veliku pažnju internacionalnih medija, a svoje prisustvo u programu otvaranja potvrdili su brojni internacionalni i bosanskohercegovački eksperti iz oblasti savremene umjetnosti.