Kultura
0

Sarajevska zima: U ponoć zatvoren festival

FENA
Tačno u ponoć direktor festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić objavio je završetak tog 24. međunarodnog festivala koji je održan od 7. februara do 21. marta pod nazivom "Barikade bez gradnica 68 novi (vrli) svijet.

Spahić je istakao da je ovo jedan od najreprezentativnijih projekata festivala u dvije i po decenije njegovog postojanja i da je ovaj multimedijalni festival okupio umjetnike iz 53 zemlje svijeta sa izvanrednim projektima kojima su se predstavili sarajevskoj i bh. publici.

"Najveće zadovoljstvo je kada se Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Višegrad, Jajce, Goražde nađu zajedno na jednom mjestu sa najvećim muzičkim talentima i kada predstave svoju kulturno-istorijsku baštinu sa liste UNESCO-a i kada se festival završi na dan kada se obilježava svjetski dan poezije, prvi dan proljeća i Dan borbe protiv rasizma a istovremeno započinje Svjetski dan voda", istakao je Spahić.

Tim povodom direktor festivala "Sarajevska zime" najavio je da će festival iduće godine pod nazivom "Organic art life" biti otvoren 7. februara na Vrelu Bosne na Ilidži i da će biti u znaku vode, zemlje, vatre, vazduha i organske umjetnosti života koja ih povezuje.

Spahić je istovremeno objavio da će Ilidža biti također mjesto na kojem će se ubuduće tradicionalno odžavati Eko festival koji je susret najvećih svjetskih ekoloških festivala i koji je sa uspjehom predstavio ove godine izvanredan program.

Spahić se zahvalio umjetnicima, sarajevskoj i bh. publici kao i svim institucijama koje su podržale festival, posebno medijima koji su predstavili vrhunske umjetničke domete i naglasio da i danas na Svjetski dan voda u UNITIC-u film Leonarda De Capria "11 sat" simbolički najavljuje obilježavanje 25 godina festivala "Sarajevska zima".