Dogovorena saradnja
0

Sarajevska zima u Muzeju Sarajeva

Sarajevo-x.com
Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević i direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić postigli su danas dogovor o saradnji tokom XXVII međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Art of Love.

Izrazili su zadovoljstvo zbog izvanredne saradnje proteklih decenija, posebno imajući u vidu da je Muzej Sarajeva svojim kolekcijama i baštinom koju čuva i u objektima kao što su Brusa bezistan, Svrzina i Despića kuća, jedan od najboljih promotora kulturno-historijske i turističke tradicije Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Spahić je posebno podsjetio na učešće Muzeja Sarajeva prije 10 godina na desetom Bijenalu mladih Mediterana i Evrope, kada su se u Svrzinoj kući održavali pjesnički susreti, nakon kojih je objavljena knjiga "Kaos i komunikacija". Taj projekat vodila je sa piscima Evrope i Mediterana, prof. Nirman Moranjak Bamburač. U Svrzinoj kući realizovat će se programi posvećeni piscima čiji se jubileji obilježavaju u 2011. godini i čije stvaralaštvo je ostavilo neizbrisiv trag u našoj kulturi i umjetnosti.

Program Festivala "Sarajevska zima" koji će se održati u prostorima Muzeja Sarajeva:

Mala galerija Brusa bezistana 7. februara 2011. godine u 16:00 sati - Izložba i film o trapistima "Sjaj i Marija Zvijezda"

Despića kuća
9. februara 2011. godine u 17:00 sati - Lutkarska predstava Patuljak, Lutkarski studio Sarajevo

Svrzina kuća "Diogen traži čovjeka“ 7. februar Kolja Mičević u 12:00 sati 12. februar Česlav Miloš u 12:00 sati 19. februar Ivo Andrić u 12:00 sati 26. februar Tin Ujević u 12:00 sati

Od 7. do 28. februara u Despića kući će biti smješten info centar Festivala Sarajevo "Sarajevska zima 2011" Art of Love.