Kultura
0

"Sarajevska zima" pobudila veliku pažnju

FENA
XXIII Internacionalni festival Sarajevo „Sarajevska zima 2007“ pod nazivom „Neki drugi grad", privukao je veliku pažnju javnosti, umjetnika i građana.

Povodom Festivala u glavni grad BiH, od otvaranja 7. februara do danas stiglo je 354 umjetnika iz 23 zemlje svijeta,Evrope, Azije, Amerike.

Do 28. februara prikazano je 58 programa „Sarajevske zime“. Održana su tri workshopa, osam filmskih projekcija, četiri pozorišne izvedbe, 14 muzičkih događaja, jedan okrugli sto, 17 izložbi, šest predstava za djecu, dva književna susreta.

Održano je i 19 press konferencija na kojima je predstavljen program Festivala i na kojima su se novinari upoznali sa umjetnicima. Za praćenje XXIII Internacionalnog festivala Sarajevo „Sarajevska zima 2007“ akreditirano je 40 medijskih kuća i 74 novinara.

Međunarodni centar za mir i Centar za mlade Federalnog ministarstva kulture i sporta su otvorili konkurs iz oblasti likovne umjetnosti, literarnog i video rada na temu „Neki rugi grad" za učenike osnovnih i srednjih škola.

Programe „Sarajevske zime“ posjetilo je preko 27.050 posjetilaca.

U dosadašnjoj realizaciji Festivala je učestovalo 65 institucija, uključujući ambasade u Bosni i Hercegovini, ministarstva kulture i kulturne institucije u zemlji i inostranstvu.