Kultura
0

Sarajevska zima: pejzaži, moda, dizajn

FENA
Na redovnoj pres-konferenciji Festivala "Sarajevska zima" bilo je riječi o izložbama koje će sarajevska publika moći vidjeti ovih dana.

Tako je za danas u 17.00 sati u galeriji općine "Novi Grad" predviđeno otvaranje izložbe fotografija "S južnih mora" Senada Švrake.

Kako je rekao Senad Švraka, oduvijek je sanjao da putuje.Tako je 2002. godine kupio jedrilicu, godinu poslije krenuo je na put koji je trajao tri godine. U tom periodu proveo je tri mjeseca na nenaseljenim otocima arhipelaga Chagos u srcu Indijskog okeana.

Na tom putovanju snimio je oko 15.000 fotografija, od toga kako je rekao 1.000 dobrih, a posjetioci izložbe moći će vidjeti oko 40 fotografija. Teme kojima se bavio su pejzaži i životinjski svijet.

U Galeriji "Roman Petrović" danas u 18.00 sati bit će otvorena izložba slika i crteža Izeta Alečkovića koji je na pres-konferenciji rekao da će predstaviti jedan novi, neviđeni opus, koji izlazi izvan okvira što je do sada radio.

U petak 14. marta u Umjetničkoj galeriji BiH u 17.00 sati bit će otvorena izložba Iwone Rypesc-Kostović “Druga koža”.

Izložba predstavlja multimedijalni rad ove umjetnice, koja kaže da nikad nije bila umjetnik koji poštuje granice u umjetnosti. Na ovoj izložbi biti će pokazane unikatne modne kreacije koje odražavaju njenu fascinaciju jedinstvom između strukture i vitraža u gotičkoj arhitekturi njenog rodnog Krakova i atmosferom mistične elegancije koju to jedinstvo stvara, kao i eksperimentalne tapiserije, koje kroz jedinstven kolaž ujedinjuju tapiseriju, sliku i skulpturu, te digitalne grafike.

Iwona Rypesc-Kostovije je rođena 1961. godine u Krakovu, u Poljskoj. Diplomirala je slikarstvo 1985. na Likovnoj akademiji u Sarajevu, a magistrirala 1992. slikarstvo i grafiku na Old Dominion Univerzitetu u Norfolku, Virdžinija. Od 1993. godine živi u Springfildu, gdje vodi studio dizajna unikatne odjeće i tekstila, eksperimentiše sa slikanjem, grafikom i novim digitalnim medijima, te povremeno predaje umjetnost na Odsjeku za umjetnost i dizajn.

U Collegium artisticumu sutra će biti otvorena izložba Čedomira Kostovića "Američka trilogija" a riječ je o projektu u kojem autor povezuje dizajn s performansom i videoinstalacijom. “Američka trilogija” predstavlja društveni komentar na protekle događaje koji su utjecali na svakodnevni život u SAD-u. Bit će prikazani videoradovi: In Memoriam - videoinstalacija, Amerika - videoinstalacija, te Zvjezdice i limenke - performans i Izložba plakata koja predstavlja umjetnikov angažovani komentar na život oko njega u periodu 1987.- 2007. Kostović je izložbu posvetio njegovom profesoru Mladenu Kolobariću.

Čedomir Kostović je rođen 1952. godine u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao na Likovnoj akademiji u Sarajevu, gdje je predavao grafički dizajn do 1991. godine. Od 1992. predaje grafički dizajn i ilustraciju na Odsjeku za umjetnost i dizajn na Univerzitetu države Mizuri.