Kultura
0

"Sarajevska zima": Naredna tri dana mnogo interesantnih događaja

FENA
U okviru programa Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima - Svjetlost" posjetioci će u naredna tri dana imati priliku pogledati mnogo zanimljivih sadržaja.

U galeriji "Roman Petrović", 16. februara u 19.00 sati bit će otvorena izložba Hamzalije Muhića.

Arhitektonsku instalaciju Bakira Mustajbegovića i Charlotte Wiberg "Preporod grada sa svoje periferije" posjetioci će moći vidjeti od 17. do 23. februara u galeriji "10m2".

Projekt kurator je Andrej Đerković, a izložba obuhvata prikaz periferije Sarajeva koja se sastoji od porodičnih stambenih projekta bez javnog prostora. Traka bivših minskih polja presijeca tu periferiju definirajući četiri zone. Svaki presjek se veže za amblematični objekt "planiranog grada".

U okviru Specijalnog programa "Sarajevske zime", 17. februara u Kinoteci BiH, prikazivat će se film "Div" reditelja Georga Stevensa te film "Buntovnik bez razloga" reditelja Nicholasa Raya koji je na programu 18. i 19. februara. Projekcije su u 17.00 i 20.00 sati a ulaz je besplatan.

U Kamernom teatru 55 sarajevskoj publici će se 18. februara u 12.00 sati predstaviti umjetnička grupa "Buchty a loutky" iz Češke s predstavom "Žabac Valentin" reditelja Mareka Bečka. Ista će grupa u 20.00 sati izvesti i predstavu "Rocky IX" redatelja Radeka Beran.

Za 18. februar planirano je otvaranje izložbe slovenskih dizajnera "Soto–Kaj Ostrega?" (Ima li oštrih predmeta?) u Akademiji likovnih umjetnosti u 18.00 sati te predavanje o savremenom slovenskom dizajnu. Izložba će biti postavljena do 28. februara.

Poljski muzičar Bartlomiej Kominek (klavir) održat će 19. februara solistički koncert u Bošnjačkom institutu. Koncert počinje u 20.00 sati.

Projekt kurator Andrej Đerković najavio je izložbe koje se u okviru "Sarajevske zime" organiziraju uz pomoć Ambasade Švicarske u BiH a realiziraju u galeriji "10m2". Riječ je o izložbama Adle Isanović "Pozdrav iz", Bakira Mustajbegovića i Charlote Wiberg "Preporod grada sa svoje periferije" te umjetnice Laurence Bonvin "Kada te pogledam, ti pogledaš mene" koja će biti otvorena 24. februara.

Iz tehničkih razloga odgađa se prikazivanje predstave "Broadway via Ploiesti" muzičkog teatra "Majestic" iz Rumunije.