Kultura
0

"Sarajevska zima": Mjuzikl "Dan od Amora" u izvedbi pozorišta "Marin Držić"

FENA
Ansambl pozorišta "Marin Držić" iz Dubrovnika večeras će nakon osam godina ponovo nastupiti u glavnom gradu BiH, gostujući u okviru programa 22. festivala "Sarajevska zima".

Dubrovačko pozorište će na sceni Narodnog pozorišta u 20.00 sati izvesti mjuzikl "Dan od Amora" Luke Paljetka i Đele Jusića, rađen prema pastorali Marina Držića "Grižula". Reditelj predstave je Vladimir Štefančić, dok će orkestrom Kazališta "Marin Držić" dirigovati Đelo Jusić.

Direktor Kazališta Petar Mišo Mihočević istaknuo je na današnjoj pres-konferenciji "slabost" svih Dubrovčana na Sarajevo, posebno kada je riječ o nemjerljivim ljudskim patnjama koje su prošla oba grada u skoroj prošlosti.

"Ovom predstavom želimo pokazati koliko volimo Sarajevo, s namjerom da za ta dva sata predstave uljepšamo život svakome", kazao je Mihočević.

Komad ocjenjuje veselim, a priča gledaoca vodi u potragu za idealnom ljubavi, koju na kraju akteri komada "prizemljuju na lijep način". Predstava je satkana od dubrovačkog jezika, dodao je, ali je tajna u muzici koja briše sve granice.

Nakon angažmana na predstavama "Katarina, bosanska kraljica", "Dubrovački kantuni" te "Srebrenički inferno", dirigent Đelo Jusić nastupit će ponovo pred sarajevskom publikom dirigujući na večerašnjoj izvedbi.

"Komad ne predstavlja samo poruku da neko nekoga voli, već da Amor znači sve – naše prijateljstvo, održavanje, on je jednostavno jedan opći pojam ljubavi", kaže Jusić, dodajući kako je predstava u Dubrovniku izvedena već 27 puta.

Glumac Frane Perišin podsjetio je na nastanak teksta 1556. godine, kada je taj izvornik tekstualno bio mnogo širi, dok danas broji više osoba uz ponovo napisane pjesme.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je i izložbu fotografija njemačkog umjetnika Stefana Mosesa, koja će pod nazivom "Deutsche Vita" biti postavljena 15. februara u Goethe institutu. Riječ je o umjetniku čiji ciklusi fotografija oslikavaju socijalno i kulturno razvijanje Njemačke.

Na sutrašnjem festivalskom repertoaru je i predstavljanje grupe egipatskih umjetnika s izložbama, videoinstalacijama i performansima. Radovi će biti postavljeni u Turskom kulturnom centru u 19.00 sati.