Kultura
0

"Sarajevska zima" među 20 najboljih festivala u Evropi

FENA
Festival "Sarajevo-Sarajevska zima" dobio je nagradu za najbolji festival koji se održava u Evropi, pored još 20 festivala koji su prepoznati kao takvi.

Ibrahim Spahić, direktor Festivala "Sarajevo-Sarajevska zima", boravi u posjeti Republici Češkoj, gdje se 2009. obilježava kao evropska godina kreativnosti i inovacija.

U okviru obilježavanja Spahić se sastao s Jánom Figelom, evropskim komesarom za edukaciju i kulturu, i češkim ministrom kulture Vaclavom Jehličkom.

"Ovakvo priznanje je podrška Festivalu "Sarajevo-Sarajevska zima". Trudit ćemo se da festival bude još kreativniji i da uvodi što više inovacija u svoj program", kazao je Spahić za Fenu.

Evropski festival (EFA) FestLab za kreativnost i inovacije počeo je danas. Ján Figel, evropski komesar za edukaciju, učenje i kulturu, predložio je 25 evropskih festivala iz 15 zemalja i to onih koji promoviraju inovacije i kreativnost.

"FestLab je uspostavljen da bi demonstrirao važnu ulogu kulture, umjetnosti i festivala u kreiranju zdravog okruženja za razvoj inovacija i talenata", kazala je EFA generalni sekretar Kathrin Deventer.

"Podržavanje kreativnosti kroz umjetnost - i posebno kroz organiziranje festivala za njihovo promoviranje - čini samostalno argument tome. Politika će trebati da slijedi ovaj argument", dodala je ona.

Danas; festivali iz Belgije, BiH, Češke Republike, Francuske, Njemačke, Italije, Litvanije, Holandije, Norveške, Portugala, Slovačke, Slovenije i Španije; su prvi koji će predstaviti FestLab i prenijeti njegovu poruku svijetu.