Kultura
0

"Sarajevska zima": Instalacija i koncert na današnjem meniju za festivalsku publiku

FENA
Njemačka umjetnica koja živi u Sarajevu Tijana Alexis predstavit će se večeras publici Festivala "Sarajevska zima" instalacijama "Tajna revolucija" i "Tiha pobuna", koje će biti postavljene u AKCES centru univerzitetskog Kampusa.

Kako je istaknula ova umjetnica na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, riječ je o ženskim gaćicama na kojima su ispisane različite političke parole, zatim fotosesiji te isječcima iz domaćih i međunarodnih dnevnih novina o aktuelnim dešavanjima u BiH i svijetu.

Ona navodi da se raznovrsnim političkim porukama te simbolima želi angažirati i izdići iznad pasivnosti, reagirajući tako na današnji svijet koji obiluje različitim vrstama i oblicima nepravdi.

Izložba će biti otvorena u 19.00 sati.

"Ad Gloriam Brass" sastav je šestorice limenih puhača koji će se festivalskoj publici predstaviti večeras koncertom u Domu mladih u 20.00 sati. Čine ga članovi orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, Simfonijskog orkestra HRT-a i Zagrebačke filharmonije.

Vođa ansambla Stjepan Filipić, koji ujedno svira trubu, kazao je da je ansambl orijentiran na klasičnu muziku, ali se također na njihovom "meniju" nađu i naslovne numere iz poznatih filmova, sfing te kompozicije domaćih autora.

Koncert u Sarajevu uvjetno će biti podijeljen na dva dijela te će prvi biti posvećen baroku, uz izvođenje kompozicija Hendla i Bacha, dok će u drugom dijelu publika moći uživati u zabavnoj muzici svih standarda, čak i naslovnoj temi filma "James Bond".

U Domu Oružanih snaga BiH danas će početi i umjetnička radionica posvećena Bijenalu mladih umjetnika i trajati do 16. marta. U njenom će radu učestvovati 20-ak umjetnika iz Makedonije i BiH te pet umjetnika Mediterana. Tu su, među ostalima, i članovi bh. rock bandova "Euthanasia" i "Last Location".