Kultura
0

Sarajevska zima: Debata i video projekcija

FENA
Foto: Sarajevska zima
Foto: Sarajevska zima
Dvodnevna debata o savremenoj španskoj fotografiji i video projekcija fotografskih projekata umjetnika u selekciji i organizaciji kolektiva Ellen James iz Barcelone (Marta Dellate, Irene Coll, Josep Almirall) počela je u petak u okviru Festivala Sarajevo Sarajevska zima.

Tema današnje debate, koju vodi Tanit Plana, je Semiotički narativi i pejzaži. Internacionalno priznata umjetnica Tanit Plana obučena u vjenčanicu prezentirala je svoj projekt Para Siempre, koji propituje produkciju mitova poput sretnih nevjesti.

Oko sto žena bilo je, na poziv umjetnice, spremno da ponovo obuku svoje vjenčanice i učestvuju u ovom projektu. Zeinteresirani su se pojavili u velikom broju u sali galerije Collegium artisticum.

Debata se nastavlja u subotu u 12 sati. Osim umjetnika iz Španije u petak je svoj rad pod nazivom "Jezik snova" predstavila i umjetnica iz Italije Alessandra Carloni".

U drugoj sali Collegium artisticuma posjetioci mogu uživati u izložbi "Intenzitet i redukcija - umjetnost sa druge strane umjetničkog tržišta", koja predstavlja nadarene osobe s posebnim potrebama u selekciji i organizaciji Kulturne mreže Grac (kustos Max Aufischer).