Kultura
0

"Sarajevska zima": Danas predstave za najmlađu publiku

FENA
Predstavnici Zagrebačkog kazališta lutaka najavili su danas gostovanje svog ansambla na ovogodišnjem XXIII internacionalnom festivalu "Sarajevska zima".

Kako je rečeno na konferenciji za medije u Sarajevu, Zagrebačko kazalište lutaka svoje će treće gostovanje u Sarajevu posvetiti najmlađoj publici te su tako već za brojne mališane danas u BKC-u izveli predstavu "Mačak u čizmama". Nju je prema tekstu Charlesa Perraulta režirao Georgij Paro, dok adaptaciju potpisuje Mladen Čutura.

Lutke za ovu predstavu namijenjenu djeci od pet do deset godina kreirala je Vesna Balabanić, dok uloge tumače Kristijan Potočki, Mesud Dedović, Mladen Čutura, Siniša Miletić, Luka Peroš, Željko Mavrović, Matilda Sorić, Đuro Roić i Maja Nekić.

Ovo će kazalište danas i u Domu policije u 17.00 sati prirediti predstavu Željke Turčinović "Umišljena mišica", rađenu u režiji Zorana Mužića. Prošle godine obilježili su njenu 300. izvedbu, a prva je održana još prije deset godina.

Scenu i lutke kreirala je Gordana Krebelj, a uloge tumače Andrea Baković, Boris Mirković i Marina Kostelac.

Na konferenciji su gostovanje najavili i članovi sastava limenih puhača "AD Gloriam Brass" iz Hrvatske, koji će večeras u Bošnjačkom institutu održati koncert u 20.00 sati.

Sastav čine Stjepan Filipić (trublja), Igor Hrustek (trublja), Renko Donđivić (trublja, flugelhorn), Srđan Peić (rog), Mario Šincek (trombon), Danijel Rajković (tuba), a gostovat će i Robert Jambrušić (udaraljke).

Kako su istaknuli, repertoar njihovih koncerata šarolik je – od renesanse preko baroka, dok je drugi dio koncerta često posvećen izvedbi različite filmske muzike.

Ciklus indijskog filma predstavila je moderatorica Rada Šešić, istaknuvši kako ovaj događaj omogućava uvid u presjek klasične i savremene indijske kinematografije.

Festival "Sarajevska zima" od danas će zajedno s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu početi kampanju za izgradnju Concert Halla Sarajevo na Marijin-Dvoru.