{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska zima će biti otvorena u Zemaljskom muzeju

F
5.2.2012. u 18:19
0
6
Sarajevska zima će biti otvorena u Zemaljskom muzeju
0
Sarajevska zima će biti otvorena u Zemaljskom muzeju
Ibrahim Spahić
Direktor međunarodnog Festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić u nedjelju je u Zemaljskom muzeju BiH s umjetnicima Gabriel Adamsom, Lim Sujin, Zhang Yuequn i Paris Legakisom dao izjavu za javnost povodom svečane ceremonije otvaranja ovog festivala. Ceremonija otvaranja će se realizirati u Zemaljskom muzeju u skladu s vremenskim okolnostima.
Spahić je u nedjelju dočekao članove umjetničke grupe Nine Dragon Heads - Bruce Allana iz Velike Britanije,Thom Vinka iz Finske,Channu Boon iz Holandije,Suzanne Bartos iz Austrije,Cho Hyun Junga iz Koreje i Henrick Brocha iz Danske, saopćeno je iz Pressa "Sarajevske zime".

"U stalnom sam kontaktu s Danicom Dakić, koja je sinoć s ostatkom umjetnika doživjela pravu avanturu u vozu zatrpanom snijegom. Trenutno se nalaze u Mostaru i nisu u mogućnosti doći do Sarajeva. Nadamo se da će se danas uspjeti probiti do nas te bezbjedno vratiti u svoje domovine", izjavio je Spahić.

Učesnici Weimar Bauhaus Workshopa koji vodi Danica Dakić dolaze iz Holandije, Grčke, Njemačke, Srbije, Južne Koreje, Meksika, Turske, SAD-a, Kolumbije, Kande, Kine i Irana. Članica Weimar Bauhaus Workshopa, Lim Sujin je izjavila da joj se svidio ambijent u gradu, a naročito suživot i kulturni pluralizam koji je ovdje prisutan.

Spahić je s umjetnicima raščistio prilaz Zemaljskom muzeju, te istakao da se treba poraditi na problemu raščišćavanja prilaza ka svim ostalim kulturnim institucijama. Izrazio je uvjerenje da će grad uspostaviti odgovarajući ritam života,čiji je sastavi dio Festival "Sarajevska zima".

Spahić je u stalnom kontaktu s direktoricom Historijskog muzeja Muhibom Kaljanac. Zajedničkim naporima čine sve da spriječe da se u Historijskom muzeju zbog snijega na krovu ugrozi stalna postavka "Sarajevo pod opsadom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: