|

Sarajevska zima 2012: Prostor između realnog svijeta i bajke

Sarajevska zima 2012: Prostor između realnog svijeta i bajke
0
S
Sarajevo-x.com
22.12.2011. u 16:05
0
komentara
0

dijeljenja
Sarajevska zima 2012: Prostor između realnog svijeta i bajke
Međunarodni festival Sarajevo Sarajevska zima 2012, koji će se održati od 7. februara do 21. marta pod motom ''2012'', bit će otvoren u prestupnoj 2012. godini, u Godini Zmaja i proročanstva Maya, programima u kojima učestvuju bosanskohercegovački, evropski i svjetski umjetnici. Sarajevo će kao svojevrstan interaktivni muzej oživjeti umjetnici i sarajevska publika kroz muzičke, scenske, teatarske, baletne, operne predstave, književne susrete, filmsku i likovnu umjetnost. Selektori Festivala Sarajevo Sarajevska zima završili su izbor najboljih programa i direkcija Festivala je uputila prve pozive umjetnicima iz Danske koji će na Sarajevskoj zimi biti predstavljeni u okviru projekta zemlje počasnog gosta Festivala. Festival će biti otvoren susretom junaka iz bosanskohercegovačkih bajki i čudesnog svijeta Hansa Christiana Andersena.
Na Festivalu će se promovisati kulturna, turistička i prirodna baština grada okruženog najjljepšim vijencem olimpijskih planina, Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića.

XXVIII međunarodni festival Sarajevo Sarajevska zima posebno će slaviti 60-godišnjicu Evropske asocijacije festivala kroz različite projekte pod temom Festival i svijet, predstavljanjem najboljih umjetnika iz svih oblasti umjetnosti i susretima evropskih kulturnih gradova.

Festival će obilježiti i izuzetne svjetske jubileje i godišnjice Charlesa Dickensa, Claudea Debussyja, Gustava Klimta, Rolling Stonesa, Michelangela Antonionija, Elizabeth Taylor.

Poseban događaj bit će izvođenje 200. predstave ''Aj Carmela'' u koprodukciji SARTR-a i Festivala Sarajevska zima, kao i vrhunske premijere bosanskohercegovačkih i evropskih pozorišta, sedmice savremenog danskog, japanskog i filmova zemalja Višegradske grupe (Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska) i nove svjetske produkcije dokumentarnog filma i videa.

Sarajevska zima 2012 će predstaviti i ostvarenja mladih umjetnika učesnika XV Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Solunu i Rimu i promovisati Prvi svjetski susret mladih umjetnika u Nottinghamu 2012. godine na kojem će učestvovati i umjetnici iz Bosne i Hercegovine.

Tokom Festivala će biti dodijeljene i nagrade Međunarodnog centra za mir Sloboda, ličnostima i institucijama koje su simbol borbe za ljudska prava, slobode, mira i posebnog prava na kulturu svakog čovjeka.

Direktor Festivala Sarajevo Sarajevska zima Ibrahim Spahić izjavio je da će program i dizajn plakata Sarajevske zime 2012 biti promovisani početkom iduće godine, kada će se predstaviti i članovi žirija publike za nagrade za najbolja ostvarenja na Festivalu koje će biti dodijeljene na kraju Festivala. Spahić je izrazio nadu da institucije kulture i umjetnosti u Sarajevu neće biti zatvorene, uprkos dramatičnoj krizi u našem društvu, Evropi i svijetu, jer bi to značilo i nestajanje urbane strukture grada. Umjetnici iz naše zemlje i cijelog svijeta i sarajevska publika imaju pravo da ostvare svoj susret i slave umjetnost, kreativnost i inovaciju, jer bi bez toga život postao potpuno prazan i besmislen, a grad bi se sve više pretvarao u ''muzej voštanih figura''
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.