Izložba s ciljem obnove
0

Sarajevska Vijećnica, još jednom i zauvijek

FENA
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Izložba "Sarajevska Vijećnica, još jednom/Sarajevo City Hall Revisited” otvorena je u četvrtak navečer u središnjem holu zgrade Vijećnice. Cilj izložbe je stvaranje turističke atrakcije koja će doprinijeti restauraciji ove značajne građevine.

Tako se na otvaranje ove postavke moglo ući isključivo s pozivnicama, a od petka ulaz na izložbu će se naplaćivati (5 KM) i sredstva će ići u Fond za obnovu Vijećnice.

Neposredno prije ceremonije otvaranja izložbe prikazan je dokumentarni film o Vjećnici, njenoj historiji i značaju autora Valerijana Žuje.

Izložbu su otvorili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon koji su se osvrnuli na historijski i kulturološki značaj ovog zdanja.

Izložba je relizovana u organizaciji Grada Sarajeva i projektantske firma Urbing d.o.o, uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta i Fondacije Sarajevo Navigator.

Vijećnica spada u red najznačajnijih historijskih i arhitektonskih spomenika grada Sarajeva. Tokom opsade Sarajeva (1992. - 1995.), usljed žestokih ratnih dejstava i granatiranja, spaljena je te je postala metafora za uništenje kulturnog naslijeđa.

Na izložbi, koja će za javnost biti otvorena narednih šest mjeseci, bit će izložen obiman materijal o historijatu same građevine i okolnog područja grada, originalni arhitektonski nacrti, fotografije s prvog otvaranja Vijećnice 1896. godine i zabilješke o svrsi i ulozi ovog objekta u različitim periodima.

Izložbeni materijal vlasništvo je restauratora enterijera ovog historijskog objekta - firme Urbing d.o.o.

Sredstva prikupljena za vrijeme trajanja izložbe bit će iskorištena za obnovu i promociju projekta Vijećnice, dok će sadržaj postati trajnom izložbenom postavkom Vijećnice nakon njenog ponovnog otvaranja.

USAID-Sida FIRMA je petogodišnji projekat koji podržava održiv ekonomski rast, zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u BiH, a finansijski su podržale američka i švedska vlada, putem agencija za međunarodni razvoj - USAID i Sida.