Ciklus večeri slovenske literature
0

Sarajevska publika u Kriterionu upoznala slovenske pisce

FENA
Tadej Golob
Tadej Golob
Ciklus večeri slovenske literature ugostio je večeras u sarajevskom Art kinu Kriterion tri slovenska književnika, u organizaciji Izdavačke kuće "Goga" i u saradnji s Javnom agencijom za knjigu Republike Slovenije, mrežom "Halma" i "Tradukijem".

Sarajevskoj su se publici govoreći o svojoj književnosti, uz čitanje odabranih odlomaka, predstavili Tadej Golob, Peter Rezman i Damjan Šinigoj.

Moderator večeri bio je bh. književnik i novinar Ahmed Burić.

Tadej Golob prvu je knjigu, putopisnu historiju s Everesta, napisao 2000. godine, a uslijedila je biografija jednog od najboljih slovenskih košarkaša svih vremena Petera Vilfana, zatim knjiga "Muške svinje", kao i izbor njegovih kolumni iz "Playboya", i druge, dok ove godine treba izaći pustolovni roman za omladinu "Zlatni zub".

Još se od 1987. godine bavi alpinizmom, te obilazi domaće planine, Alpe, Ande i Himalaje, gdje je osvojio dva vrha iznad osam hiljada metara - Daulagiriju i Everest.

Peter Rezman bio je višegodišnji urednik u literarnom almanahu "Htijenja", a danas je član uređivačkog savjeta revije "Mentor". Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka počeo je objavljivati poeziju, radio je scenario i asistirao na režiji za film "Obisk", a bavi se i pisanjem za kazalište. Prvi roman "Pristanak na kukavičije jaje" izašao mu je 2010. godine, a početkom ove i zbirka kratke proze "Neophodne stvari za zimnicu".

Damijan Šinigoj je književnik, prevodilac, scenarista, urednik i publicist. Napisao je dva romana - "Vojnike ubijaju, zar ne?" i "Neispaljeni metak", te tri zbirke kratke proze, a prema njegovim scenarijima snimljeni su filmovi - dokumentarni "Kad pokuca rat" i "Neispaljeni metak".