Potresna drama Arsena A. Ostojića
2

Sarajevska publika plakala na premijeri filma "Halimin put"

Piše: A. Džaferović
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sarajevska publika je u suzama ispratila premijeru filma "Halimin put", koji je večeras prikazan u Cinema Cityju. Izuzetno potresna drama, koju rediteljski potpisuje Arsen Anton Ostojić, otvorila je stare rane i izazvala brojne emocije publike, koja je ipak smogla snage da ustane i ekipu filma isprati glasnim aplauzom.

Snažna i emotivna drama inspirirana istinitim događajem, za koju je scenario napisao Feđa Isović, prati Bosanku Halimu koja nakon rata pokušava pronaći ostatke svog ubijenog sina Mirze.

Bolne uspomene

Da bi mogla identificirati njegove kosti potrebna joj je DNK analiza krvi njegove biološke majke Safije, Halimine bratične koja se zbog ljubavi sa mladićem druge vjere odrekla svoje porodice 20 godine ranije. Nakon što se Halima i Safija sretnu, na površinu izlaze bolne uspomene iz prošlosti.

Na pitanje zašto se odlučio snimiti film koji za temu ima ratna i poratna dešavanja u Bosni i Hercegovini, reditelj Ostojić je kazao da je pred njim bio odličan scenario koji se morao pretočiti u film.

'Halimin put' je trajao četiri godine i publika će procijeniti da li se to isplatilo. Ovo je film koji se dešava u Krajini i bliži je bosanskoj publici, ali je to univerzalna priča koja reakcije izaziva u BiH, u Hrvatskoj ili bilo gdje drugo", kazao je Ostojić u izjavi za Klix.ba naglasivši da su film radili s ljubavlju nastojeći pokazati na što vjerodostojniji način šta se dešavalo u BiH.

Scenarista Feđa Isović izrazio je uvjerenju da u našoj zemlji postoji puno sličnih priča. "Postoji nekoliko majki koje traže kosti svoje djece, ali ih ne mogu naći jer je dijete usvojeno", kazao je Isović. Priznaje da je dok je pisao scenarij i sam plakao.

Borba protiv zaborava

Dobroćudnu i hrabru Halimu sjajno je utjelovila hrvatska glumica Alma Prica koja se na filmsko platno vratila nakon skoro deset godina pauze.

"Kao glumica sam sretna što sam imala mogućnost igrati u ovom izuzetno dirljivom, emotivnom i toplom scenariju Feđe Isovića. Film kao umjetnost ne može promijeniti tragediju ljudskih priča i sudbina, ne može se ni približiti ogromnoj količini boli, ali vrijedi o tome raditi filmove, jer film koji je dobro napravljen govori svim jezicima ovog svijeta, nema svoje vremensko i prostorno ograničenje. Ako umjestnost može pomoći u traženju istine, onda je to pravi omaž onima kojih više nema, ali i nas koji smo ostali. Ovaj film je borba protiv zaborava", naglasila je Prica u izjavi za medije.

Sarajevskoj premijeri prisustvovao je veliki broj ličnosti iz javnog života. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen priznao je da ga je film jako potresao.

"Ova priča može biti i opomena. Ona nam daje saznanje kakvi smo, šta nam se dogodilo. To treba pamtiti jer u ovoj priči ima mnogo morala, ali i nemorala, jer je svaki rat nemoralan", kazao je Behmen. Pored Price u filmu su sjajne glumačke kreacije ostvarili Olga Pakalović, Mijo Jurišić, Miraj Grbić. Mustafa Nadarević, Izudin Bajrović, Emina Muftić i drugi.

Film će na redovnom repertoaru Cinema Cityja biti od četvrtka 18. oktobra.