{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska premijera predstave "Bolero" u SARTR-u

25.6.2014. u 15:28
0
2
Sarajevska premijera predstave "Bolero" u SARTR-u
0
Sarajevska premijera predstave "Bolero" u SARTR-u
Nakon premijernog izvođenja u Nottinghamu u sklopu programa Neat14 Festival, sarajevska publika će imati jedinstvenu priliku pogledati predstavu "Bolero" 29. juna u 19 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).
Eksperimentalnu predstavu "Bolero" su razvili i u njoj igraju Michael Pinchbeck (Nottingham), Vera Molitor (Berlin), Nicki Hobday (Nottingham), Ollie Smith (Nottingham), Benjamin Bajramović, Jasenko Pašić i Amila Terzimehić (Sarajevo).

Pinchbeck je tim povodom kazao: "Uzbuđeni smo što smo ponovno u Sarajevu, ovaj put da premijerno predstavimo Bolero nakon uspješne premijere u Nottingham Playhouseu. Velika nam je čast igrati Bolero kao dio Connecting Creatively programa i svoju zahvalnost upućujemo British Councilu BiH, Sarajevskom ratnom teatru, ODA Teatru i Nottingham Playhouseu".

"Bolero" je realiziran u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Nottingham Playhouse-a iz Nottinghama i Oda Teatra iz Prištine. Originalni koncept projekta potpisuje Michael Pinchbeck, pisac, live artist i umjetnik performansa iz Nottinghama, koji je na ovom projektu okupio internacionalnu ekipu. Partner projekta je British Council Bosne i Hercegovine. Turneja Bolera u Bosni i Hercegovini dio je programa Connecting Creatively. Ovaj projekat finansira Evropska unija.

Francuski kompozitor Maurice Ravel je 1928. godine u Parizu napisao orkestarsko djelo “Bolero”. 1984. godine britanski olimpijci u umjetničkom klizanju Jayne Torvill i Christopher Dean su izveli svoju tačku plešući uz muziku Bolera na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Jayne i Christopher su upravo u Sarajevu postali klizački par koji je dobio najveće ocjene u historiji umjetničkog klizanja (za jedan program) dobivši 12 savršenih ocjena 6,0 i šest 5,9, koje su uključivale i ocjene 6,0 za savršen umjetnički dojam od svih sudija. Osam godina kasnije sportska dvorana u kojoj su nastupali je granatirana.

Radeći sa muzikom kao mostom koji povezuje ove dvije priče, Michael Pinchbeck polazi na put od Pariza do Sarajeva, od 1928. do 1984. od Zimskih olimpijskih igara do bosanskog rata. "Bolero" istražuje stvaranje muzike i stvaranje historije uz tu muziku, sa osvrtom na to kako je u Sarajevu olimpijska slava nekoliko godina kasnije prekrivena krvlju. Radi se o zaplitanju i rasplitanju kulturne i političke historije koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Projekat polazi na konceptualno putovanje od kreativnosti do propadanja, od kompozicije do konflikta, da bi odgovorio na strukturu Ravelove muzike i koreografiju plesne tačke na ledu.

Početak projekta seže još do januara 2012. godine kada je Michael posjetio Ravelov dom u Montfort-l’Amaury, i mjesto njegovog vječnog prebivališta Levallois-Perret, kao i L’Opera Garnier gdje je “Bolero” doživio svoju premijeru kao balet 1928. godine. U februaru 2012. Michael dolazi u Sarajevo gdje je posjetio Olimpijsku dvoranu Zetra i Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara, a u Sarajevu pronalazi i lokalnu podršku projektu. Prvu fazu rada na ovom projektu prublika SARTR-a je imala priliku pogledati u junu 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: